Föreningslivet viktig symbol för demokratin

Lamporna i föreningslokalerna lyser upp i höstkvällen igen och även om det kan vara ett litet tecken på att återgången i samhället efter corona är på gång, så är det i själva verket en viktig symbol för att ortens invånare engagerar sig i vår gemensamma demokrati.

"Fritt och frivilligt engagemang blir aldrig omodernt och nu sjuder föreningslivet av liv för att möta livet efter corona", skriver representanter för Studieförbundet Vuxenskolan.

"Fritt och frivilligt engagemang blir aldrig omodernt och nu sjuder föreningslivet av liv för att möta livet efter corona", skriver representanter för Studieförbundet Vuxenskolan.

Foto: Maja Suslin/TT

Debatt2021-10-12 05:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom det lokala föreningslivet, där varje individ kan engagera sig fritt och frivilligt, möts människor varje dag runt om i landet. I idrotts- och hembygdsföreningar, i pensionärs- och kulturgrupper, genom funktionsrättsrörelsen och politiska partier. Bara för att nämna några. I Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län har vi äntligen kunnat starta upp fysisk verksamhet efter ett och ett halvt år av väntan.

Vi märker att möjligheten att få samtala, utbyta kunskap och lära av varandra i fysisk form har varit väldigt saknat. Att den gemenskapen bidrar till att stärka vår gemensamma kunskap och i förlängningen vår demokrati är vi väldigt stolta över.

Enligt en undersökning från Sifo/Kantar så uppger drygt 50 procent, ett år efter pandemins start, att de skulle föredra att genomföra kurser eller utbildningar för sin personliga utveckling i en kombination mellan digitala och fysiska träffar. Föreningslivets kraft ligger i kombinationen mellan att mötas och att göra. Genom att människor möts och gör tillsammans så byggs tillit mellan människor med olika förståelsebakgrunder. Detta bidrar i sin tur till att stärka tilliten till samhället och så byggs grunden för en stark demokrati.

En demokrati är inte bara ett jämlikt rättssystem, fria val och att makten utgår från folket. Yttrandefriheten och föreningsfrihet är två viktiga pusselbitar som lägger en grund för alla människors lika rätt att yttra sig och organisera sig för olika sakfrågor och ideologier. Föreningsfriheten är en grundförutsättning i den demokrati som vi känner den. En grundläggande frihet som måste värnas och vårdas, och som aldrig får förminskas till en enskild aktivitet.  

Tillsammans med studieförbunden står föreningslivet för allt det guld som glimmar i kommuner runt om i hela vårt land. En alldeles unik infrastruktur som möjliggör aktivitet, lärande, delaktighet och massor av glädje och stolthet. Alla får vara med, ingen är med för att den måste och alla som är med är det för att de vill. Fritt och frivilligt engagemang blir aldrig omodernt och nu sjuder föreningslivet av liv för att möta livet efter corona. Det kan inte bli mer modernt, det kan inte vara mer aktuellt. För den individen och för demokratin i vårt land. Vi är kanske alla lite extra försiktiga till en början, trots att begränsningar och restriktioner nu är borttagna. 

I Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län finns vi till för invånarna i länets samtliga tolv kommuner. Vi kommer att göra allt vi kan för att tillmötesgå föreningslivets behov av utveckling, kultur i form av såväl digitala som fysiska studiecirklar och arrangemang. Folkbildningen är en nyckelfaktor för bevarandet av vår svenska demokrati och även en viktig del i folkhälsoarbetet.