Skona vilda djur från lösa jakthundar

"Vi vill att jakt med lös hund förbjuds. Eftersök på trafikskadat vilt kan utföras med jakthund i lina", skriver debattören.
"Vi vill att jakt med lös hund förbjuds. Eftersök på trafikskadat vilt kan utföras med jakthund i lina", skriver debattören.

Att använda sig av löst springande jakthund är både onögt och grymt, menar debattören

Debatt 20 juni 2023 05:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jakt med lös hund som driver vilda djur är ett onödigt och grymt sätt att jaga. Jägare tycks anse att deras jakthundar, som är framavlade just för viss jakt, måste få bli tillfredsställda av att jaga.

På Svenska Jägareförbundets hemsida kan man läsa ”Skogsharen är ett mycket uppskattat småvilt och de som jagar hare är ofta djupt engagerade i sin jakt”. Hararna jagas ofta med drivande hund och skjuts mest med hagelgevär. Medan hunden driver och haren springer för livet kan jägaren ta det lugnt och ha det trevligt tillsammans med andra jägare.

Alla människor med känsla för djur kan ju förstå att harar och andra djur stressas av att jagas av en lös hund. Även inom jägarkåren finns det de som inte accepterar jakt efter hare med lös hund. Och många människor boende på landsbygden stressas av dessa lösspringande, ständigt skällande jakthundar. Det händer även att lösa jakthundar springer ifatt djur och biter dem. Något som det även talas om bland jägarna själva, till exempel i jaktmedia.

Skogsharen är rödlistad ”Nära hotad”. Varför tillåts ens jakt på skogshare? Det är inte viktigt för människans överlevnad. Det är enbart ett nöje och en fritidssysselsättning.

I Jakt & Jägare, februari 2020 skriver Jägarnas Riksförbund: ”Ett jaktförbud skulle även hota bevarandet av stövarraserna som redan har stora problem. Den stora vargpopulationen har ju medfört att jakten med stövare minskat, påpekar Jens Gustafsson”.

Man vill alltså att jakten på skogshare ska finnas kvar för att drivande hundar ska ha något att göra. Och man vill få bort en för naturen så viktig toppredator som vargen, så att man ska kunna släppa sina hundar lösa och jaga. Detta är så långt ifrån viltvård som det går att komma.

Föreningen Jaktkritikern vill arbeta för att minimera jakt på vilda däggdjur och fåglar, ifrågasätta jaktmetoder och avskaffa jakt för nöjes skull. Vi vill att jakt med lös hund förbjuds. Eftersök på trafikskadat vilt kan utföras med jakthund i lina.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa