För att kunna bedriva vård med god kvalitet och kontinuitet är det nödvändigt att kunna bemanna sjukvården med rätt kompetens. Så enkelt är det.
Landstinget måste bli bättre på att ge erkännande till de tysta hjälteinsatser som görs varje dag. När jag har följt personalen i deras arbete har många uttryckt stor frustration över hur ledande landstingsföreträdare brukar säga att verksamheten fungerar väl. Det stämmer nog gentemot patienterna, men det beror på att medarbetare ställer upp för patienter och kollegor och tar på sig extrapass, på bekostnad av familjeliv och ibland även den egna hälsan.
Belastningen på personalen är tung. Många är nära att ge upp. Andra har gått till andra arbetsgivare, som kommuner och hyrbolag. Även om landstinget kan anställa nya eller bemanna med hyrsjuksköterskor så tappar man kompetens som tar tid att bygga upp.
Vid landstingsfullmäktige nyligen ställde jag frågor angående IVA i Oskarshamn, för att få fram fakta över hur verkligheten kan se ut på en av de enheter där bemanningsproblemen varit särskilt stora.
Under januari till augusti i år har sjuksköterskor där arbetat 46 extrapass, varav 21 dubbelpass, två arbetspass samma dag. Det innebär bortåt två extrapass i veckan. Under samma period har undersköterskor arbetat 64 extrapass, varav 12 dubbelpass. Inget var dock beordrat, utan personalen löste schemaluckorna frivilligt, av lojalitet med patienter och kollegor. På så sätt går extrapassen ”under radarn” och rapporteras och registreras inte på samma sätt till fackförbund och arbetsgivare.
Övertidstimmar redovisas utslaget på hela enheten. Då syns inte extremfallen, som den sjuksköterska som under första halvåret hade jobbat över 100 övertidstimmar.
Hur mycket av sjuksköterskebristen som löses genom extrapass och dubbelpass i resten av landstinget är ingen som vet. Sådana uppgifter samlas märkligt nog inte in. Anledningen till att vi har data för IVA i Oskarshamn är för att jag begärde fram uppgifter för en begränsad enhet.
För ett år sedan drev vi namninsamlingen ”Öppna vårdplatserna! Höj sjuksköterskornas status!” 8 820 personer skrev på listorna. Länsinvånarna förstår sambandet och allvaret i frågan. Tyvärr tycks inte den rödgröna landstingsledningen göra det. Därför behövs en ny politisk ledning för sjukvården i länet.