För vem jobbar ni i styret – egentligen?

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) och hans partikollegor får frågan om för vem de arbetar i tider av skolbesparingar.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) och hans partikollegor får frågan om för vem de arbetar i tider av skolbesparingar.

Den 30 augusti kallades det till pressträff. Där fick lokala medier ta emot information om nedskärningar som drabbar våra barn och ungdomar.

Debatt 22 september 2023 06:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi sett de första förslagen och fler besparingsförslag väntar. Detta har, med rätta, väckt både oro och ilska hos många av medborgarna i Västerviks kommun. Mindre enheter ska bort, istället är det stordrift som föreslås. Flera av landsbygdens förskolor och skolor riskerar åter att läggas ner med följden att vardagspusslet försvåras och livskvaliteten försämras för både barn och vuxna.

Förskolor och skolor är ryggraden i samhället oavsett om de finns i en stad eller i byn på landet. Det är bildningen, tryggheten, framtiden och vardagen för i stort sett alla i en kommun. Det är även en arbetsplats för många människor – både barn/elever och pedagoger. För oss är det självklart att skolor och förskolor är det första man ska satsa på och det sista man ska spara på. Det är sunt förnuft. Något som verkar totalt frånvarande när vi tar del av majoritetens budget och de sparförslag som tjänstemännen hastigt tvingas ta fram som en följd av att de ekonomiska ramarna krympts. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp har tidigare deklarerat att hans parti vill vara förankrat hos befolkningen och att det är för invånarna som man arbetar.

Moderater och övriga partier i styret i Västerviks kommun: för vem arbetar ni just nu? Inte för våra barn och ungdomar. Inte för landsbygdens bästa. Inte för alla de föräldrar som valt att ha sina barn på de lite mindre enheterna inne i centralorten. Vi har faktiskt inte hört någon av invånarna i kommunen säga: "Vi står bakom att Loftahammar skola lägger ner eller att nattis avpolletteras så att människor inom till exempel vården inte kan arbeta längre".

Den senaste tiden har sociala medier och våra tidningar varit fulla av missnöjda och oroliga insändare, debattartiklar och namninsamlingar. Läser ni inte detta? Tar ni till er av vad våra kommuninvånare känner och tycker? Betyder detta ingenting för er? Eller låter ni bara lien slå, kosta vad det kosta vill.

Så vi upprepar: för vem arbetar ni?

Jenny Svensson 
Sandra Andersson 
Jacob Hoffsten 
Emilia Lönegren 
Socialisterna Välfärdspartiet


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa