Folkhögskolorna borde servera mer lokalproducerat

Anders Andersson (KD).

Anders Andersson (KD).

Foto: Arkiv

Debatt2024-10-30 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På sammanträde med Folkhögskolestyrelsen i Region Kalmar i början av oktober framkom siffror som visar att endast 15,7 procent av maten som serveras på folkhögskolorna är regionalt producerad. Detta trots ett mål om att andelen ska vara minst 31 procent. 

Jag reagerade redan i fjol på att andelen var låg och långt ifrån målet. Då var andelen 14 procent. Så visst, det har ökat, men i den här takten kommer det dröja 16 år innan regionen når målet. Målet är inte satt för skojs skull utan som en del av regionens livsmedelsstrategi. Det är ett sätt öka vår försörjningstrygghet och stödja våra lokala livsmedelsproducenter. 

Det övergripande målet i länets livsmedelsstrategi är ”Fler människor ska välja livsmedel från Kalmar län. Branschen ska, långsiktigt och hållbart, öka sin konkurrenskraft, produktivitet och innovationsförmåga.”

Det är nog en självklarhet för många att vill vi att fler ska välja livsmedel från Kalmar län så måste regionen också göra sin del. Jag har fått ett löfte från styrelsens ordförande Karin Helmersson om förbättring och återrapport på nästa möte med folkhögskolestyrelsen som är den 20 november. Min förhoppning är att vi inte behöver vänta många år på att nå målet, som dessutom är ganska lågt satt. Jag hoppas innerligt att vi redan på sammanträdet i november kan få en positiv redovisning som innebär att regionen tar sitt ansvar och ökar inköpen av lokalt producerade livsmedel. Det är viktigt just nu men också av betydelse med tanke på händelserna i vår omvärld och nödvändigheten av ökad självförsörjning. 

Anders Andersson (KD) Järnforsen

Ledamot i folkhögskolestyrelsen Region Kalmar län