Folkhögskolor kräver flyktingamnesti

För att upprätthålla medmänsklighet samt undvika ett snabbt växande skuggsamhälle, utnyttjande av människor och svart arbetsmarknad behöver vi amnesti för de ensamkommande – och även för barnfamiljerna.

Rektorer och lärare på ett antal folkhögskolor kräver amnesti för ensamkommande och barnfamiljer.

Rektorer och lärare på ett antal folkhögskolor kräver amnesti för ensamkommande och barnfamiljer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-05-11 06:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På våra skolor finns tiotusentals ungdomar med utländsk bakgrund, som kämpar med svenska, matte, samhällskunskap och andra ämnen och med att få en plats i det svenska samhället. Vi ser deras kraft och ambition, de är redo att vara med och bidra till vår gemensamma framtid. Men de lever under ständig skräck att bli utvisade till länder där de inte har någon förankring eller i värsta fall hotas till livet. 

Många av de ensamkommande är från Afghanistan, som nu närmar sig fullständigt inbördeskrig, alternativt maktövertagande av talibanerna. Svenska myndigheter har hittills bara kunnat genomföra ett begränsat antal utvisningar per år. Det kommer att ta många år, kanske flera decennier, att utvisa alla. Vad händer under tiden? Flyktingarna kommer att få hjälp av civilsamhället. Försöka jobba ihop några slantar på en restaurang för 27 kronor per timme. Sälja sin kropp. Skuggsamhället växer. Är det verkligen det som politikerna tänker lämna efter sig? 

Och hur blir det med de som har uppehållstillstånd enligt Nya gymnasielagen? Det är absurt och förnedrande att kasta ut utbildade ungdomar för att de inte får fast jobb direkt – vilka kan få detta i pandemitider? 

Sverige utvisar numera personer till länder i krig, utvisar konvertiter som riskerar dödsstraff, och fattar utvisningsbeslut för barnfamiljer oavsett om barnen har levt nästan hela sitt liv i Sverige. Det är därför många väljer att gömma sig.  Att bli utvisad till ett land i krig där man dessutom riskerar att dödas för sin religion, sexuella läggning, eller hedersvåld är inget alternativ. Sveriges rykte som högborg för mänskliga rättigheter och demokrati står på spel. 

Det finns nu ett förslag från regeringen som skulle göra Sverige till ett av de länder som har hårdast flyktingpolitik i EU. Vi vädjar till alla riksdagspartier att återinföra permanenta uppehållstillstånd vilket är bäst för integrationen. Oavsett vilket riksdagsbeslut vi får om ny migrationspolitik kan och bör också regeringen ge amnesti, särskilt till de som kom innan den tillfälliga lagen.

Här är våra krav:

-  Låt barnkonventionen gälla alla barn – ge amnesti till alla barnfamiljer från de länder där FN bedömer att det råder krig eller konflikt.

-  Ge amnesti till alla Sveriges ensamkommande ungdomar av alla nationaliteter.

-  Stoppa alla utvisningar till krigets Afghanistan.

-  Återinför "synnerligen" och "särskilt ömmande omständigheter" samt "övriga skyddsbehövande" som skäl för uppehållstillstånd.

-  Återinför permanenta uppehållstillstånd som norm. 

På detta sätt kan vi skapa ett tryggare samhälle för alla, och vi kan parera kriser som corona tillsammans, i en solidaritet värd namnet.