Folkhögskolan en brygga in i framtiden

De första svenska folkhögskolorna startade för drygt 150 år sedan. Gamleby folkhögskola tillhör en av landets äldsta med 144 år på nacken.

På folkhögskolan knyts historisk kontinuitet ihop med ambitionen att vara i takt med tiden, menar skribenten. Gamleby folkhögskola (bilden) tillhör en av landets äldsta.

På folkhögskolan knyts historisk kontinuitet ihop med ambitionen att vara i takt med tiden, menar skribenten. Gamleby folkhögskola (bilden) tillhör en av landets äldsta.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2020-06-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att Gamleby folkhögskola alltjämt är en aktiv och expansiv skola hänger samman med två saker. Skolan har varit trogen sin ursprungliga folkbildningsidé och samtidigt anpassat sig till de genomgripande samhällsförändringar som har skett sedan starten. 

Detta, att både stå för kontinuitet och flexibilitet, kan låta som en paradox, men däri ligger framgången.

Vägen mot universitet eller mot nytt jobb har många gånger startat i Gamleby. Här har studerande läst in behörigheter och fått betyg (omdöme) för att kunna studera vidare. Här har man tillägnat sig kunskaper för att hitta ett jobb. Här har många människor funnit glädjen i kunskap och bildning som berikat livet. Skolan har varit en trampolin mot framtiden och är så alltjämt.

Det vi menar gör folkhögskolan unik är att vi parallellt med utbildning dessutom ägnar oss åt folkbildning. Vi ställer oss frågan: Vad ska du bli och vem ska du bli? Ordet “vad” handlar om behörigheter, omdöme och yrkesexamen. Ordet “vem” syftar mot att man under sin tid på skolan även ska utvecklas som människa genom att ge sig ut på en bildningsresa.

Ingen ska lämna folkhögskolan utan att ha ställt sig frågor om vad jag vill med mitt liv och vad jag kan bidra med till samhällsgemenskapen. Folkhögskolan har i alla tider gett utrymme för det mänskliga mötet. En människa som bildat sig och skaffat sig egna kunskaper är, menar vi, mer fri än den som inte haft den möjligheten. Hon är tränad att söka information, tillämpa källkritik, bygga ihop information till kunskap, sätta saker i ett sammanhang samt att i tal och skrift uttrycka sina tankar. Genom samtal och i samspel med medstuderande formar vi varandra till människor som är kapabla att samarbeta och rustade att engagera oss i föreningsliv, politik och ideellt arbete för samhällsgemenskapens bästa. Det kan röra sig om miljöfrågor, demokrati- och jämställdhetsfrågor, hälsa ur olika aspekter och existentiella frågor.

I spåren av en stigande arbetslöshet ökar nu intresset för att studera. Det är en lämplig tid att investera i utbildning som leder framåt. Och i bildning som berikar livet och samhället.

Gamleby folkhögskola har ett brett utbud av utbildningar. Alltifrån studieförberedande kurser som allmän kurs eller naturvetenskapligt basår till yrkesutbildningar som lärarassistent, fritidsledare och undersköterska. Här finns även praktiskt estetiska utbildningar inom textil, folkmusik, foto och tv-produktionsspecialist. Skolan har genom sina studieförberedande utbildningar och yrkesutbildningar bidragit till att universitet och högskolor fått välutbildade studenter och dessutom rustat samhället med kompetent arbetskraft. 

Skolan finansieras huvudsakligen via statliga medel. Våra studerande konsumerar varor och tjänster som produceras lokalt. Många bosätter sig här och börjar jobba i området. Skolan bidrar till kommunens ekonomiska och kulturella utveckling.

Folkhögskolan fungerar som en brygga in i framtiden där historisk kontinuitet gifts ihop med ambitionen att vara i takt med tiden och ge människor instrument för att komma vidare. Så var det under 30-talets depression, under det tidiga 90-talets kris och så är det även idag.

Du kan bli en del av en 144-årig stolt tradition genom att söka till folkets högskola, Gamleby folkhögskola.

Karta: Gamleby Folkhögskola