Fokus på kul får barnen att röra på sig

Många vuxna oroar sig för att deras barn sitter stilla för mycket. Statistiken visar att de ofta har rätt. Här kommer därför åtta tips om hur du som vuxen kan göra rörelse till en rolig del av sommaren.

Att göra sådant som barnen tycker är kul, motiverar dem till att röra på sig under sommarledigheten.

Att göra sådant som barnen tycker är kul, motiverar dem till att röra på sig under sommarledigheten.

Foto: Pressbild

Debatt2023-08-12 06:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det sommarlov, och om det vore som i Idas sommarvisa skulle alla barns ben bli fulla med spring. Dessvärre är det inte så i dag.

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor rör sig bara 24 procent av Kalmar läns elvaåringar i enlighet med rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

När vi hör att stillasittandet ökar är det lätt att känna uppgivenhet. Men faktum är att de allra flesta barn har en massa rörelse i sig, vi i vuxenvärlden behöver bara hjälpa till att locka fram den. Så här kan du göra:

 1.  Fokusera på kul
  Eftersom den bästa rörelsen är den som blir av är det viktigt att det är roligt att röra på sig. Försök därför låta bli att prata om "måsten" och fokusera på aktiviteter som både du och barnet tycker är roliga.
 2. Låt barnet välja
  Människors engagemang ökar när de får vara med och bestämma. Det gäller även barn. Fråga nyfiket vilka aktiviteter ditt barn gillar. Om ditt barn har svårt att formulera vad hen vill, ge ett par tydliga alternativ att välja på.
 3. Planera in rörelse i vardagen
  Om vi inte aktivt planerar in rörelse är det lätt att fastna vid skärmen. Hjälp ditt barn att göra rörelse till en del av varje dag. Kan ni cykla eller gå i stället för att åka bil eller buss? Finns det trappor att ta i stället för hiss?
 4. Tänk brett
  Träning måste inte vara på ett visst sätt. Dansa, hoppa, springa runt, klättra i träd, det finns otroligt många sätt att röra på sig nästan utan att man tänker på det.
 5. Säg ja
  Lek tillsammans. Oavsett om ditt barn vill skjuta fotbollsstraffar eller leka burken i skogen, var med. Öva dig i att säga ja till det ditt barn föreslår även om det inte följer traditionella spelregler eller det du har tänkt att ni ska göra.
 6. Bekräfta och utmana
  Barn vill bli sedda av sina vuxna. Kom ihåg att bekräfta barnets framsteg och uppmuntra till att testa nytt genom att berätta att du tror på hen.
 7. Låt det bli stökigt
  Glada barn rör sig och barn blir glada av att röra på sig, då kan det lätt bli lite vilt och stökigt. Försök fokusera på leken i stunden och ta städningen sedan. Om ni har trångt inne, gå ut.
 8. Ta rörelseansvaret
  Det är inte konstigt att barn väljer bort rörelse med dagens distraktioner och appar utvecklade för att fånga deras uppmärksamhet. Visa att du fattar, men förklara också att det är ditt vuxenansvar att barnet får tillräckligt med rörelse. Och rör du på dig, visa gärna det eftersom barn inte gör som vi säger, utan som vi gör.