Fler chefer borde vara med i a-kassan

Anna-Greta Gårding, chef för Ledarnas a-kassa.
Anna-Greta Gårding, chef för Ledarnas a-kassa.

Team leader, coffee shop manager, automationschef – allt fler yrken på den svenska arbetsmarknaden innebär att man är chef eller har en arbetsledande befattning.

Debatt 23 november 2019 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mellan 2014 och 2017 har antalet chefer på arbetsmarknaden ökat med 10 procent, enligt statistik från SCB. 

Bara i Kalmar län finns minst 7 000 chefer, en ökning med 5,4 procent på tre år. Det kan vara allt från ekonomichefer till gruppchefer, hotellchefer och IT-chefer.

Men många av dem riskerar att stå utan ersättning om de skulle bli av med jobbet. Endast sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan, och andelen sjunker. 

Sverige är på väg mot en lågkonjunktur och även kompetenta och uppskattade ledare kan bli av med jobbet. Det riskerar att slå hårt även mot framför allt mindre företag. Många småföretagare vet inte att de också kan vara med i a-kassan, och saknar därmed trygghet om de tvingas lägga ner verksamheten. Även familjemedlemmar till egenföretagare som jobbar i företaget kan vara med i a-kassan.

Alla borde vara med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen. Det inte alla vet är att medlemskap i en a-kassa går att kombinera med de inkomstförsäkringar som många fackförbund erbjuder, oavsett vilket fack och vilken a-kassa man väljer. Det innebär att inkomstförsäkringen från facket inte påverkas av vilken a-kassa man är med i.

Ledarnas a-kassa vill öka tryggheten på arbetsmarknaden, och vi är experter på vad chefer, ledare och egenföretagare behöver om de blir av med jobbet.

Vi vänder oss därför till alla Kalmar läns chefer och egenföretagare och säger: Hitta den a-kassa som du tycker passar just dig och din yrkesroll. Se till att du är med i a-kassan, då har du en ekonomisk grundtrygghet om du skulle bli av med jobbet.

Ämnen du kan följa