D-vitaminbrist ökar risken för svår covid kunde man läsa i Läkartidningen i maj 2020. Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten svarar dock i en intervju att det inte har någon betydelse.
Peter Bergman, docent vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet och en av forskarna bakom en färsk, omfattande studie med 49– 000 deltagare, menar att mycket tyder på att vitamin D kan vara bra för immunsystemet. Och forskning pågår fortfarande.
I USA har man sett en ökad dödlighet i covid-19 hos mörkhyade, som har mer pigment i huden som minskar D-vitaminbildningen av solen. Liksom hos äldre och överviktiga personer.
Men det finns också några studier gjorda gällande andra svåra infektioner där man inte såg något samband med lågt D-vitamin.
Samtidigt finns det forskning som visar att D-vitamin kan vara viktigt för T-cellerna i immunsystemet ska aktiveras. Redan för 5-6 år sedan rekommenderade dåvarande chefsöverläkare i primärvården i Kalmar län att man skulle ta mer prover för D-vitamin eftersom det då blev möjligt att göra det i den kliniska verksamheten.
Och då jag därför tagit mer prover ser jag att många ligger suboptimalt, enligt de referensområden som finns i region Kalmar. Och särskilt mörkhyade personer har ofta uttalad brist. Men även ljushyade kan ligga lågt. Jag anser att många äldre och även mörkhyade skulle behöva ta D-vitamin 20 µg, 1 tablett om dagen, som kosttillskott.
Överdosering kan dock vara skadligt och bidra till hög kalknivå i blodet och uppkomst av njursten. Så man bör först ta blodprov för att se om man har någon brist, enligt docent Peter Bergman.