Fler anställda i vården orkar inte jobba heltid

Våra medlemmar gör sitt yttersta varje dag – nu förväntar vi oss att Kalmar läns regionpolitiker gör sitt jobb för en god och säker vård.

Fler vårdanställda jobbar deltid nu än innan, en av anledningarna är att de behöver återhämtning.

Fler vårdanställda jobbar deltid nu än innan, en av anledningarna är att de behöver återhämtning.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Debatt2025-01-19 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2024 var året då våra medlemmar – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – upplevde en historiskt utdragen avtalsrörelse, en konflikt som ledde till övertidsblockad och strejk. Bakgrunden var att våra medlemmar behöver en bättre arbetsmiljö och hållbara heltider, för att kunna jobba heltid och orka ett helt yrkesliv. 

Konflikten gjorde att många fler fick upp ögonen för att vården idag är uppbyggd på oförutsägbara arbetstider och miljontals timmars övertid för våra medlemmar, och genom hela avtalsrörelsen hade vi ett stort stöd från allmänheten. 

Trots allmänhetens stöd nådde vi inte hela vägen fram, men avtalet som skrevs i juni innebar viktiga steg framåt. Vi lyckades i medling få till stora förflyttningar när det gäller förkortad arbetstid och vi fick upp frågan om hållbara heltider på politikers och andra fackliga organisationers agenda.

undefined
Sineva Ribeiro, Ordförande Vårdförbundet och Mari Eklind, Avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar Län.

Tyvärr ser vi en oroväckande utveckling. En färsk Novus-undersökning visar att deltidsarbetet har ökat ytterligare bland våra medlemmar – från 30 till 34 procent på ett år. Behovet av vila och återhämtning är den främsta orsaken. Vårdpersonalen får betala för bristande arbetsmiljö, hög arbetsbelastning och oregelbundna arbetstider med sin hälsa, sin ekonomi och i det långa loppet med sina pensioner. Så kan vi inte ha det.

Vi har nu lämnat in våra yrkanden till arbetsgivarparten, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona inför 2025 års avtalsrörelse, med fokus på jämställda villkor, hållbara heltider, höjda relativlöner och god arbetsmiljö.

Jämställda villkor och hållbara heltider borde vara en självklarhet, men det är det inte. För att anställda i vården ska orka arbeta heltid under hela sitt yrkesliv behövs förutsägbara scheman, möjlighet till återhämtning och reflektion under arbetsdagen och en ostörd fritid utan schemaändringar med kort framförhållning. Allt detta är viktiga delar för att attrahera och behålla kompetent personal.

Vårdförbundets medlemmar fortsätter att göra sitt livsviktiga jobb varje dag, och de gör det bra. Men de bär inte ansvaret för den svenska sjukvården – det gör politikerna.

I årets avtalsrörelse förväntar vi oss att regionpolitikerna i Kalmar län och runt om i landet gör sitt viktiga jobb. De styr vårdens resurser, och de beslutar om vårdens organisation – i varje region, kommun och i kommunala företag. Tillsammans kan vi skapa en god och säker vård för Sveriges befolkning.

Mari Eklind Avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar Län

Sineva Ribeiro, Ordförande Vårdförbundet