Fast läkarkontakt ett måste

Läkare.
70 000 länsbor saknar en fast läkarkontakt, skriver sju av centerpartiets sjukvårdspolitiker i landstinget.

Läkare. 70 000 länsbor saknar en fast läkarkontakt, skriver sju av centerpartiets sjukvårdspolitiker i landstinget.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2017-11-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan 70 000 människor i Kalmar län saknar en fast läkarkontakt. Minst en tredjedel av länets invånare måste räkna med att träffa nya läkare vid varje besök på sin hälsocentral. Trots att det är en lagstadgad skyldighet att erbjuda fast läkarkontakt, struntar den rödgröna landstingsmajoriteten i patienternas bästa.

I Högsby finns inga fastanställda läkare alls. I Mönsterås riskerar 7 av 10 att inte få träffa samma läkare vid återkommande besök. I Mörbylånga och Emmaboda saknar hälften av invånarna möjlighet att möta samma läkare vid sina besök. I Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Nybro, Kalmar, Torsås och Borgholm handlar det om upp emot var tredje. Oskarshamn ligger bäst till i länet, där drabbar det här ”bara” var femte patient. Och inte på någon av de offentliga hälsocentralerna kan vi patienter lista oss hos den läkare vi vill. Det finns helt enkelt inget system för det.

Är det ett problem då? Kanske inte för den som besöker sin hälsocentral vartannat år eller så. Men för den som gör återkommande besök, som har en mångfacetterad sjukdomsbild eller kroniska sjukdomar som kräver ständig uppvaktning, kan det vara det.

För det säger ju sig självt att det är både tryggare och säkrare att träffa en och samma läkare gång efter gång. En läkare som man lär känna, en läkare som lär känna ens sjukdomshistoria och faktiskt till och med ens släkts sjukdomshistoria. En läkare som vet vad som är prövat och avfärdat i behandlingsväg. En läkare som kan använda sin tid där den gör mest nytta genom att känna sin patient.

Att den rödgröna majoriteten struntar i att det faktiskt är lag på att medborgarna ska kunna knyta sig till en specifik läkare, beror dels på oförmågan att bli en attraktiv arbetsgivare för läkare. Men också på att man inte anser det viktigt, vi patienter ska möjligen få en så kallad fast vårdkontakt, men inte ens det funkar överallt.

Vi tror på något helt annat. Vi tror på att det måste bli lättare för läkare och ett vårdteam att starta egna mottagningar. Vi tror på att landstinget ska underlätta för läkare att bygga upp en patientlista som anställd och när läkaren sedan är redo, låta honom eller henne starta eget. Vi tror också på att antalet patienter per läkare måste minska. I dagsläget har varje läkare inom landstinget i Kalmar län 1650 patienter, i snitt, ofta mer. Vi tror att en långsiktig målsättning bör vara att minska det antalet till 1250. Ska man kunna ge bästa möjliga Nära vård och minska besöken på sjukhus och akut, då måste det finnas en bra arbetssituation. Det gynnar alla.

Båda de här åtgärderna kommer att göra läkaryrket mer attraktivt i Kalmar län. Båda åtgärderna kommer att öka tryggheten och säkerheten för patienter i länets samtliga kommuner. Målet är, givetvis, att lagen ska uppfyllas – alla invånare i länet ska ha rätten att knyta sig till en specifik läkare. Det vill inte Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Läs mer om