Falsk trygghet hotar inför tredje vågen

Gång efter annan kan man läsa i pressen och höra i andra media att det börjar skönjas en ljusning i pandemin. Några enstaka färre fall i statistiken resulterar i stora rubriker om att faran snart är över.

Coronaviruset fortsätter att spridas och faran är långt ifrån över, varnar skribenten som uppmanar till fortsatt följsamhet till restriktionerna.

Coronaviruset fortsätter att spridas och faran är långt ifrån över, varnar skribenten som uppmanar till fortsatt följsamhet till restriktionerna.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Debatt2021-02-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan leda till en falsk trygghet som innebär att många tar budskapet på allvar och därför struntar i de regler som finns. Varför gå ut med ett budskap som kanske redan dagen efter faller eftersom antalet smittade då är högre igen. I Västerviks kommun varierar antalet nya smittade från dag till dag, ena dagen är det ett fåtal för att nästa dag vara uppe i över tio.

I vilka miljöer sprids smittan i Västervik? Det säger inte statistiken något om men vore väldigt bra att veta så att medborgarna kan undvika dessa platser. Görs det någon som helst smittspårning längre, och vilka åtgärder vidtas i så fall för att hindra smittans vidare spridning? 

Oron är nu stor hos smittskyddsmyndigheten och regeringen att Sverige kommer att drabbas av en tredje våg av covid-19. Man befarar att den tredje vågen kommer från det muterade viruset som härjar i bland annat England och Norge och som är betydligt mer smittsamt än vad den nuvarande är. Många forskare menar att Sverige har alldeles för dålig uppföljning och provtagning för att kunna ha kontroll över spridningen av det muterade viruset. 

Varför sätter de svenska myndigheterna och regeringen så stor tilltro till att medborgarna ska ta sitt ansvar och följa råd och rekommendationer när erfarenheten visar att den metoden fungerar dåligt? Teorin om ”flockimmunitet” har visat sig inte heller vara möjlig att uppnå på grund av att viruset muterar för att kunna fortsätta att sprida sig och då även smittar den som har antikroppar mot den tidigare varianten av viruset.

Takten för vaccinationer är fortfarande väldigt låg i Sverige. Bara ett fåtal har hittills vaccinerats. Nu är den stora frågan om det hinns med innan den tredje och betydligt smittsammare vågen drabbar svenska folket. Det talas redan om en samhällsspridning i västra delarna av landet. Trots detta öppnar flera kommuner upp för aktiviteter som inte varit möjliga under de tidigare faserna av pandemin. Om den nya mutationen av viruset är ett antal procent mera smittsam borde väl även restriktionerna öka i motsvarande grad i stället för att minska i omfattning. 

Åter visar Sveriges regering och myndigheter att man inte vågar att ta till de medel som skulle behövas utan litar fortfarande på att medborgarna skall göra jobbet genom att hålla avstånd. Går det illa kan de sedan skylla på att folket inte hörsammade uppmaningarna.