Fakta går inte att blunda för, Wretlund

Replik på debattartikeln "Andersson vill ha kakan – och äta den också" den 18 augusti.

"Det är bara i en socialdemokratisk drömvärld som det inte behöver göras några prioriteringar eller avvägningar", skriver Anders Andersson (KD).

"Det är bara i en socialdemokratisk drömvärld som det inte behöver göras några prioriteringar eller avvägningar", skriver Anders Andersson (KD).

Foto: Johanna Rotebäck

Debatt2022-08-25 12:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Peter Wretlund (S) avfyrar ännu ett fyrverkeri av retorik i sitt genmäle till mig, men besvarar överhuvudtaget inte den fråga som jag tog upp.

Denna fråga gäller ifall det är hållbart att kollektivtrafiken i Kalmar län år efter år uppvisar väsentligt större kostnader i relation till antalet resenärer än vad andra län har. Detta faktum har inte en enda gång belysts, kommenterats eller analyserats under de fyra år som Peter Wretlund har lett kollektivtrafiknämnden. Och därmed har heller inga åtgärder vidtagits.

När man tar del av statistik från myndigheten Trafikanalys från 2021 ser man följande besked. Kostnaden per påstigning i Kalmar län är 128 kronor medan samma kostnad i Östergötland är 61 kronor och i Blekinge 74 kronor. Östergötland har fler påstigningar per tusen invånare medan Blekinge har färre än vi i Kalmar län, så där kan inte förklaringen till skillnaderna ligga. 

Självklart påverkar detta regionens ekonomi och därmed utrymmet för satsningar på sjukvården. Det är bara i en socialdemokratisk drömvärld som det inte behöver göras några prioriteringar eller avvägningar.

Därutöver finner jag det lite beklämmande att Wretlund upprörs över att oppositionen inte har gjort mer för att vända denna utveckling. Vi har lagt förslag som inte ens har fått en vettig behandling. Men ännu mer centralt är naturligtvis att det är majoriteten som styr regionen och bär ansvar för att uppvisa det ledarskap som uppgiften kräver. Detta ansvar kvarstår hur många retoriska fyrverkerier man än skjuter upp.