EU-rösta på framtidens växtbaserade Västervik

Klimatalliansen vill avskaffa de subventionerna till EU:s mejeri-, ägg- och köttindustrier.

Klimatalliansen vill avskaffa de subventionerna till EU:s mejeri-, ägg- och köttindustrier.

Foto: Magnus Andersson/TT

Debatt2024-05-15 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny opinionsundersökning från Verian visar att 48 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på ett parti i EU-valet som prioriterar klimatet. Om du känner igen dig så hoppas jag att du vågar välja Klimatalliansen som inte sitter fast i de förlegade vänster-höger-skyttegravarna utan söker klimatengagerade väljare från båda blocken.

Vårt mål är att avskaffa de omfattande subventionerna till EU:s mejeri-, ägg- och köttindustrier, vilka utgör 82 procent av EU:s jordbruksbudget och orsakar 84 procent av växthusgasutsläppen från matproduktion. Genom att eliminera dessa subventioner kan vi frigöra jordbruksmark för rewilding, vilket skulle återställa den förlorade biologiska mångfalden i Europa och successivt binda stora mängder koldioxid i marken.

Vår politik skyddar också Östersjön. Produktion och konsumtion av animaliska produkter leder nämligen till omfattande utsläpp av kväve och fosfor, vilket orsakar övergödning och bottendöd.

En övergång i EU och Västervik till växtbaserad produktion och konsumtion är avgörande för att uppnå målen i Parisavtalet och förhindra en klimat- och miljökatastrof. Klimatalliansen är redo att vara med och leda denna förändring i Europaparlamentet, men för att lyckas behöver vi ditt stöd. Har vi din röst?

Jonas Norberg, EU-kandidat för Klimatalliansen

 
 
 
 
 
 
Läs mer om