Ett gäng som skapar splittring i politiken

Haralds gäng. Ja just det ska vi kalla dem i fortsättningen, eftersom de från första mötet med kommunstyrelsen i Västervik tog fart på ett illavarslande sätt.

Leif Svensson (V) är kritisk till hur den nya majoriten i kommunstyrelsen hanterat bland annat arvodesfrågorna och möjligheten för andra partier än de representarede att förbereda sig inför ärendena.

Leif Svensson (V) är kritisk till hur den nya majoriten i kommunstyrelsen hanterat bland annat arvodesfrågorna och möjligheten för andra partier än de representarede att förbereda sig inför ärendena.

Foto: Martina Gradian

Debatt2023-02-15 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu röstade man fram att arvodera fem personer i kommunstyrelsen med 14 300 kr vardera i månaden utöver de sammanlagt cirka fem arvoderade heltidstjänsterna bland politiker sedan tidigare och skälet är att de ska kunna sätta sig in i frågorna i kommunstyrelsen. 

I deras uppdrag ingår också att omvärldsbevaka. Det innebär ju samtidigt att de politiker, som inte får arvoden inte behöver omvärldsbevaka. Dessutom har Gänget tillsatt fem ersättare till dessa i utskottet och då är frågan: Ska de också omvärldsbevaka och få 20 procent av ett kommunalråds lön eller får de inget arvode och behöver därmed inte omvärldsbevaka?

I detta kommunstyrelseutskott finns alla partier förutom Vänsterpartiet med. Har inte vi utan arvoderade politiker samma rätt att kunna sätta oss in i handlingarna inför kommunstyrelsen? Var inte tanken med ett arbetsutskott att man skulle kunna ha mer tid för förberedelser eller var det bara för att hålla Vänsterpartiet utanför gruppen, som får mer förberedelsetid? Gänget har inte riktigt förstått vad man säger mellan raderna.

Västerviksbor, det vi kan hoppas på är att Gänget fortsätter med samma klavertramp som på senaste kommunfullmäktige. Någon röstade nämligen på oppositionens förslag trots att man sitter i fullmäktige för majoriteten. Sådant brukar ge splittring på sikt.