Ensam är inte stark – Natomedlemskap säkrar Sverige

Det ska inte krävas en socialdemokratisk terapisession för att förstå vad som är bäst för Sverige.


Liberalerna välkomnar att allt fler anser att Sverige bör gå med i Nato. Bilden är från en militärövning i Östersjön tidigare i år.

Liberalerna välkomnar att allt fler anser att Sverige bör gå med i Nato. Bilden är från en militärövning i Östersjön tidigare i år.

Foto: Försvarsmakten

Debatt2022-05-16 05:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finland har handlingskraftigt och öppet närmat sig Nato. Liberalerna står upp för ett starkare försvar och aktivt Natomedlemskap. Igår, idag och imorgon.

Vi välkomnar att fler nu inser att Sverige hör hemma i försvarsalliansen. Vi har i många år varnat för Rysslands aggression, att Sverige måste rusta försvaret kraftigt och gå med i Nato.

Det brinner i Europa. Man kan inte vara neutral mellan en pyroman och brandkåren, vi måste stå på brandkårens sida. Och i en ganska mörk värld är Nato brandkåren.

En bra säkerhetspolitik fungerar även i kris. Det gör uppenbarligen inte Socialdemokraternas.

Liberalerna har sagt att Sverige ska gå med i Nato sedan 1999 och vi vill snabbt uppfylla Natos krav på två procent av BNP till försvarsändamål.

Inför valet 2010 fick Vänsterpartiet in i det rödgröna valmanifestet att USA skulle dra tillbaka sina trupper från baser runt om i världen. Det hade varit en dröm för Putin och hans allierade. Vilka naiva säkerhetspolitiska förslag kommer V och MP att ställa på S i kommande val?

Den som tar Sveriges säkerhetspolitik på allvar bör läsa Vänsterpartiets partiprogram. Där står det vad vänstern ser framför sig som den bästa vägen. Nato bör upplösas och Sverige ska verka för att lämna EU.  

Liberalerna kommer aldrig backa från principen att vår frihet måste försvaras, även med militära medel när det krävs. Det görs bäst som medlem i försvarsalliansen Nato. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

Sverige är inte tryggare efter åtta år med en socialdemokratisk regering. Nödlösningarnas tid måste vara förbi. Liberalerna vill att vår framtid och vår frihet försvaras med långsiktiga och hållbara beslut.