Tillsammans lägger Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna fram en helt finansierad reformagenda som i huvudsak riktas till sjukhusen och sjukvården, som stärker den nära och hälsofrämjande vården och som ökar takten i den nödvändiga digitala omställningen. Våra målsättningar är att se till att vårdköerna blir kortare, att regionen fortsätter att ha landets nöjdaste patienter och att hela länet utvecklas till att bli starkare, friskare och företagsvänligare.
Reformagendan kan sammanfattas i sex områden:
En starkare och tryggare sjukvård. Sjukvårdens kvalitet säkerställs genom att vi ger sjukhusen bättre långsiktiga och ansvarfulla ekonomiska förutsättningar. För 2020 tillförs över 120 miljoner kronor för att stärka sjukhusens förutsättningar att nå en budget i balans.
En omfattande satsning görs för att utveckla den nära vården. Vi vill införa förebyggande hälsosamtal för alla 40-, 50- och 60-åringar, stärka möjligheterna för fast läkarkontakt och låta mer av vården av äldre patienter utföras i hemmet med mobila team. Vi vill vidare utveckla teamarbeten mellan kommunerna, hälsocentralerna och sjukhusen. Totalt satsar vi nästan 30 miljoner extra för detta.
Förbättrad psykisk hälsa. Den psykiska ohälsan ökar hos både barn och vuxna. Störst är ökningen hos unga kvinnor. Vi föreslår därför att primärvården får 3 miljoner kronor i ökade resurser för att möta den här utvecklingen samt att barn- och ungdomspsykiatrin ges 3 miljoner kronor. För att förbättra ambulanstransporterna för akut psykiskt sjuka införs ett pilotprojekt i södra länet med en psykiatrisk akutbil.
Regionen ska erbjuda medarbetarna Sveriges bästa arbetsplatser. Vi föreslår en riktad satsning på 10 miljoner kronor till de som arbetar inom dygnet runt-öppna verksamheter. Vi vill dessutom stärka möjligheterna för yrkesutveckling för undersköterskor och se hur vi kan utforma ett attraktivt anställningserbjudande för alla sjuksköterskestudenter som klarat sin utbildning.
Mer egna resurser för att se till att hela länet omfattas av en positiv regional utveckling. Nästa år tillförs 3 miljoner kronor extra och till år 2022 ska budgeten ha förstärks med totalt 7 miljoner kronor. Vi inför ett fritidskort för barn och unga i kollektivtrafiken och arbetet för pendeltågstrafik på Stångådalsbanan fortsätter. Regionen tar ansvar för att länet har ett rikt kulturliv. Vi föreslår därför att den regionala kulturen undantas ifrån det generella besparingskravet på en procent.
Digitalisering. Sjukvården måste digitaliseras snabbare och regionen kunna erbjuda patienterna nya och smarta tjänster. Exempelvis ska regionen utveckla funktionen med bildhantering, taligenkänning och digitala lösningar för vård i hemmet. Regionen ska också erbjuda kommunerna att införa en gemensam vårddokumentation, journalsystem, för att förbättra samverkan och stärka patientsäkerheten. För den digitala omställningen avsätts nästa år över 15 miljoner kronor extra.