En satsning utan önskad effekt

”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” (Gustav Möller).

Det är bättre att höja kvaliteten och tillgängligheten i stället för att sänka avgiften till Kulturskolan, menar skribenten.

Det är bättre att höja kvaliteten och tillgängligheten i stället för att sänka avgiften till Kulturskolan, menar skribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-11-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det borde vara vår plikt som politiker att i konsekvens med detta citat alltid fundera kring hur det kan komma sig att så många verksamheter inom den kommunala sektorn kostar mer, samtidigt som de oftast inte levererar bättre eller i värsta fall med sämre kvalitet. 

Det finns politiker och tjänstemän i vår kommun som tänker smart och effektivt när det gäller att förvalta våra skattemedel för att få ut mest kvalitet och nytta för pengarna, men tyvärr ser vi allt fler fall där politiken genom sina beslut, driver kostnader som inte medför effekt eller mervärde för medborgaren. 

Oansvarigt ledarskap brukar det kallas, men det beror givetvis inte enbart på ledarskapet. Bakom många beslut står givetvis partier med sina ideologier när man tar sitt beslut i kommunfullmäktige. Vi kan också se att flera beslut kommer av populism eller genom taktik för att till exempel få igenom sin egen budget, såsom i Västerviks kommun där det är minoritetsstyre (S, C och MP). 

I ett minoritetsstyre är det vanligt att förhandla in andra partiers förslag för att samla majoritet för sin budget. Dessvärre sker det ofta med makten som drivkraft framför effektivitet och nytta, vilket resulterar i att kostsamma och icke faktagrundade effektlösa förslag släpps igenom. 

Den 25 november ska kommunfullmäktige sammanträda och i en del av ärendena kan vi se tendenser till populism eller oansvarigt icke faktagrundade förslag till beslut. Det ena gäller en motion om att halvera kulturskolans avgifter från 720 kronor till 360 kronor. Motionen är skriven av SD men en halvering av avgifterna har redan beslutats av de styrande (S+C+MP) med stöd av V och L. 

Idén med att halvera avgifterna kommer från Vänsterpartiet och är givetvis en ideologisk grundfråga för dem.  Problemet med förslaget från SD och V är att det inte ger önskad effekt. Kulturskolan har idag köer till sina utbildningar och en halvering av avgiften innebär att fler kommer att stå i kö. Rätt satsning hade varit att kulturskolan får använda, de i budget beslutade pengarna (400 000 kr/år) för att höja kvalitén och tillgängligheten. Inte som i V:s förslag eller SD:s motion detaljstyra hur pengarna ska användas. 

Förslaget kvalificerar sig på grund av sin utformning, in som det vi brukar kalla ”plakatpolitik”, det vill säga, populistisk retorik och missnöjespolitik.

Vår kommun behöver istället jobba med sakliga och grundade förslag där vi tydligt kan se för- och nackdelar mellan olika förslag samt det viktigaste av allt, se effekterna som det ger vid ett genomförande. 

Bättre kan vi!