"Mindre vård, skola och omsorg till medborgarna"

Så har återigen budget beslutats för Västerviks kommun. Majoriteten har som vanligt fått igenom sitt förslag, utan att ta större intryck av oppositionens kritik.

Socialisterna Välfärdspartiet krtiserar den nyligen antagna kommunbudgeten. Bilden är en genrebild.

Socialisterna Välfärdspartiet krtiserar den nyligen antagna kommunbudgeten. Bilden är en genrebild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2024-06-20 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De anser sig ha råd med pr, med rejält högavlönade tjänstemän (för att inte nämna höga löner till sig själva) och med strateger för lite av varje. Men när Elsa, Selma, Alice, Noah och Nils kommer tillbaka till förskolan efter sommaruppehållet är det inte säkert att deras pedagog jobbar kvar. Och när Gertrud, Majbritt och Sixten vill ha hjälp av hemtjänsten så kommer de kanske att få vänta längre än vanligt för någon vikarie togs inte in. För förskolelärare kostar pengar. Och undersköterskor kostar pengar. Som kommunen "inte har råd med". Det säger de styrande politikerna med sin budget. Det går inte att tolka det på något annat sätt.

Socialnämnden och Barn-och utbildningsnämnden har i sina kommentarer på majoritetens budgetförslag sagt sig behöva tiotals miljoner mer än budget för att ens behålla sin verksamhet på nuvarande nivå. Dessa verksamheter har fått en allt mindre kostym år efter år i decennier. Det finns ingen onödig lyx att ta bort. Varje krona kommer att kännas.

Socialisterna Välfärdspartiet lade i år ett budgetförslag som visar att en stor del av verksamheternas underskott skulle kunna hämtas in genom en rad blygsamma sparförslag bland vilka kan nämnas minskade anslag till pr, sänkta politikerarvoden och sänkta hyror för kärnverksamheterna. Mycket av nedskärningarna beror på bristande prioriteringar. Men helt går det inte att rädda upp situationen genom att lappa och laga. Kommunen har fått kostsamma uppdrag, som vård skola och omsorg, av staten men för lite pengar för att klara uppgiften. En medveten strategi från regeringen för att tvinga fram nedskärningar. Den enda rimliga vägen framåt för kommunen i detta läge är att underbalansera budgeten för att visa att pengarna inte räcker till. Att spela med i spelet som vår styrande majoritet gör är att godkänna premissen; mindre vård, skola och omsorg till medborgarna medans storföretagens vinster och den rika elitens bankkonton fortsätter svälla.