Elever och politiker ska inte bestämma i skolan

Svar på debattartikeln "Varför såg ni inte problemen i skolan i tid?" den 1 juni.

Att tillåta mobiler i skolan eller inte är en fråga som fortsätter väcka debatt.

Att tillåta mobiler i skolan eller inte är en fråga som fortsätter väcka debatt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2021-06-09 05:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som Ann-Marie Norman (SD) skriver så har nu en utredning presenterats för riksdagen gällande studiero. Den nationella plan som regeringen och samarbetspartierna presenterat innehåller väsentliga delar för att öka studiero, kunskapsinhämtning och en bättre arbetsmiljö. 

Den delen om just mobiltelefoner som Norman och Sverigedemokraterna stirrar sig blint på handlar om att telefonerna är tillåtna i skolan om lärarna tillåter det. Ungefär som idag. Skolan har sina ordningsregler och skillnaden i framtiden blir att befogenheten att ta bort telefonen blir större. Lika så stärks lärarnas befogenhet att bestämma över klassrummet med de förslag som presenterats.

Jag står fortfarande fast i min övertygelse där jag lutar mig åt forskningen, där ett absolut mobilförbud inte bidrar till en bättre studiero i skolan. Det är och ska fortsatt vara rektorer och lärare som bestämmer i skolan. Inte stökiga elever eller politiker för den delen. Mina argument och åsikter gällande mobiltelefoner är idag är samma som tidigare replikskiften mellan mig och Norman. 

Att Norman anser att det är mer effektivt att bara ta beslut utan utredningar visar på den omognad till regeringsduglighet som Sverigedemokraterna besitter. Utredningar, remissrundor och kunskapsinhämtning är det som bygger ett demokratiskt samhälle och beslut som grundar sig i demokratiska former. Att Sverigedemokraterna saknar den respekten bevisas i Normans sätt att argumentera i frågan. Bara för att Norman anser att något är rätt, betyder inte att expertisen och forskningen anser att det är rätt. Men det struntar Norman i. När vi i Socialdemokraterna tar beslut så gör vi det med stöd av utredningar där vi lyssnar in och kontrollerar uppgifter för att kunna ta beslut som ger så god positiv effekt som möjligt. 

Visst kan det vara käckt med politiker som slår näven i bordet och tar beslut för att visa vem som bestämmer, men särskilt sunt och demokratiskt är det inte.