Elever debatterar för livet

Egentligen kommer idén från USA men nu har den hittat in i den svenska skolan. Den 11 april kommer två lag debattera en ännu icke bestämd fråga. Skolans ära och retoriska kunskaper står på spel.

Fredrik och Ylva Zanton har ännu inte bestämt ämne för debatten. Men mer tävlingsmoment är önskvärt i skolan anser de.

Fredrik och Ylva Zanton har ännu inte bestämt ämne för debatten. Men mer tävlingsmoment är önskvärt i skolan anser de.

Foto: Karin Hertz

Debatt2014-03-24 15:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fredrik och Ylva Zanton är initiativtagare till det nygamla formatet på utbildningen. Deras elever, från Ellen Keyskolan och Alphaskolan, kommer att få en vecka på sig att förbereda sig inför en debatt där deras kunskaper sätts på reellt prov, offentligt.

De får tre minuter var på sig att göra ett inledande anförande, för eller emot en fråga. Vilken är ännu inte bestämt. Sedan följer fri debatt, på stående fot.

– Det är svårt att hitta en fråga som är lika svår eller enkel att debattera mot som för. Tidigare har det handlat om vår köttkonsumtion och monarki exempelvis, säger Ylva Zanton, lärare i samhällskunskap på Ellen Keyskolan.

På "sitt" lag har hon Saga Jansson. Hon går i årskurs nio. Hon har debatterat flera gånger innan. Nu blir det skarpare läge, en jury kommer att bedöma prestationen, både från henne och motdebattören Franz Bamberg från Alphaskolan. Harald Hjalmarsson (M), Christin Rampeltin Molin (M) och Esbjörn Grandalen kommer vara jury.

Fördelarna med formatet är flera, berättar Fredrik Zanton.

– Eleverna lär sig retorik, att argumentera för sin sak och att på kort tid sätta sig in i ett ämne. En del fokus blir det också på källkritik, säger han.

Franz Bamberg är lite nervös. Han ska tillsammans med sitt lag, man är fyra personer med en ersättare, tävla mot Ellen Keyeleverna.

– Att tala inför folk och att argumentera på ett bra och sakligt sätt är viktigt, menar han.

Varför debatt?

Utvecklar flera av läroplanens förmågor, bland annat att resonera, informera, förklara och analysera. Eleverna får tillfälle att plocka isär ett ämne och sätta ihop delarna i resonerande texter.

Enligt Fredrik Zanton måste eleverna i skarpa lägen prestera på topp. Han menar att man behöver få in fler tävlingsmoment i den svenska skolan.

Källa: Fredrik Zanton, Alphaskolan

Läs mer om