Tonårsföräldrar tror på blöt skolavslutning

I dagarna är det dags för skolavslutning, ett tillfälle då många unga dricker alkohol. Ska vi tro tonårsföräldrar så kommer drygt 9 av 10 tonåringar under 18 år att dricka alkohol. Dock inte deras egna barn. Bara var femte förälder tror att deras egna tonåringar kommer att dricka alkohol då, enligt en undersökning från IQ.

"Även om trenden går åt rätt håll med ungas alkoholvanor kan vi inte slå oss till ro och anta att unga i dag inte dricker, samt att alla alkoholrelaterade utmaningar är utraderade. Föräldraansvaret är fortsatt i allra högsta grad avgörande för att trenden ska hålla i sig", skriver debattörerna.

"Även om trenden går åt rätt håll med ungas alkoholvanor kan vi inte slå oss till ro och anta att unga i dag inte dricker, samt att alla alkoholrelaterade utmaningar är utraderade. Föräldraansvaret är fortsatt i allra högsta grad avgörande för att trenden ska hålla i sig", skriver debattörerna.

Foto: Tomas Oneborg / Svd / TT

Debatt2023-06-15 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mänskligt, och kanske något fint, att tro bättre om sina egna barn än andras ungar. Eller så är det bara naivt? För sannolikt är ens egna barn ungefär som tonåringar är mest.  

Det är lätt att tro att alkohol inte är ett problem bland dagens unga, då det är en generation som dricker klart mindre än tidigare generationer. Samtidigt är det andra droger som får mest medialt utrymme. Men sanningen är den att 4 av 10 niondeklassare, och 7 av 10 i gymnasiets år två, dricker alkohol, enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings (CAN) årliga undersökningar. Samtidigt är det bara 1 av 100 tonåringar som testat nätdroger. Något fler, 5 av 100 niondeklassare, har testat cannabis och 6 av 100 har testat lustgas. De allra flesta som testat någon av dessa substanser har dessutom först testat alkohol, eller så gör man det i samband med att man dricker alkohol. Självklart ska narkotika, lustgas och boffning tas på allvar. Framför allt eftersom utvecklingen framåt är svår att förutsäga. Men det får inte ske på bekostnad av alkoholen. 

Vi måste komma ihåg att alkohol fortfarande är mer skadlig för en tonåring än en vuxen. Rent fysiskt för hjärnan, men alkohol ökar även risken för allt från olyckor till diverse relationsproblem. I exempelvis nästan sex av tio misshandelsfall är alkohol inblandat och alkohol är en faktor i samband med sexuella överträdelser. 

Alkoholdebuten, som ofta sker i samband med skolavslutningen eller under sommarlovet, kan innebära sociala situationer som kan vara svåra för en tonåring att hantera. Funderingar kan finnas kring att man har druckit för mycket och att det känns obehagligt, att man gjort något man ångrar eller hamnat i konflikt med kompisar. Då behövs en trygg vuxen att kunna prata med för att få stöd och hjälp. 

Vårt viktigaste råd till dig som förälder är: engagera dig, prata med din tonåring om alkohol och var tydlig med vad som gäller. Mer konkret: köp inte ut alkohol till din tonåring! Då vet du bara att de garanterat dricker det du ger dem, men sannolikt även mer därtill. Och varannan tonåring säger att de skulle strunta i att fixa alkohol om någon i deras närhet säger nej till att köpa ut.  

Tänk även efter hur du själv dricker i sällskap med din tonåring. I IQ:s undersökning svarar två tredjedelar av föräldrarna att de tror att deras egen konsumtion påverkar ungdomarnas förhållande till alkohol. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Trots det så har närmare fyra av tio föräldrar varit fulla inför sina tonårsbarn. Det kan vara något att reflektera över. Särskilt vanligt är det bland pappor att vara full inför sina barn.

Så även om trenden går åt rätt håll med ungas alkoholvanor kan vi inte slå oss till ro och anta att unga i dag inte dricker, samt att alla alkoholrelaterade utmaningar är utraderade. Föräldraansvaret är fortsatt i allra högsta grad avgörande för att trenden ska hålla i sig. Det föräldrar, och andra vuxna, gör och säger har stor betydelse för ungdomar. Vuxna kan påverka, och är förebilder. Genom att prata om alkohol med tonåringar kan skolavslutningen och resten av sommarlovet bli ett fint minne där ungdomar har roligt och inte råkar illa ut.