Djur ska behandlas med respekt och omtanke

Att djur far illa på våra svenska gårdar är helt oacceptabelt. I Sverige har vi en hög djurvälfärdsstandard men ändå lyckas vissa komma undan med vanskötsel.

Att djur kan fara illa trots Sveriges höga djurvälfärdsstandard är tragiskt både för djuren och för de skötsamma djurhållare som också misskrediteras, skriver debattörerna.

Att djur kan fara illa trots Sveriges höga djurvälfärdsstandard är tragiskt både för djuren och för de skötsamma djurhållare som också misskrediteras, skriver debattörerna.

Foto: Emil Langvad/TT

Debatt2021-01-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte bara hemskt för de djur som drabbas, det är också misskrediterande för alla våra skötsamma djurhållare som bryr sig om sina djur och som gör ett bra jobb. 

De av TV4 och Uppdrag Granskning rapporterade missförhållandena visar att det trots en kraftig djurskyddslagstiftning i Sverige behöver göras mer på djurskyddsområdet. Inga djur förtjänar att leva under miserabla förhållanden eller behandlas illa.  Vi vill bland annat utöka lagstiftningen med tillägget grovt djurplågeri och säkerställa att hårdare straff döms ut vid vanvård och övergrepp på djur. Vi vill dessutom inrätta en särskild nationell djurskyddspolis samt garantera att ärenden som rör missförhållanden som involverar djur prioriteras och utreds ordentligt av sakkunniga poliser. 

Idag genomför Länsstyrelserna tillsyn av djurskyddsskäl på endast 7,5 procent av alla gårdar och industrier som har djurhållning per år. Denna siffra kunde med säkerhet ökas kraftigt. Då skulle det bli svårare för djurhållare som inte följer lagar och regler att komma undan. På slakterierna finns det som regel alltid representanter för Livsmedelsverket på plats, förutom vid själva slakten på de mindre slakterierna. 

För att inte företagarna ska drabbas av orimliga kostnader som en följd av en utökad tillsyn skulle även andra metoder kunna övervägas. Kameraövervakning i slakterier har av flera aktörer nämnts som en möjlighet. Det är också norm i flera andra länder i EU och utanför. Från Sverigedemokraternas sida menar vi att denna möjlighet borde utredas närmare eftersom frågan är komplex, såväl juridiskt som principiellt. Den berör såväl arbetsrätten som den personliga integriteten. Vi måste exempelvis komma ihåg vilka risker som finns, både för företagare och deras anställda, om övervakningsfilmer skulle hamna i fel händer. Det är inte ovanligt att såväl djurhållare som slakterier får uppleva hot från våldsbejakande djurrättsaktivister och detta drabbar både de laglydiga och de mindre nogräknade djurhållarna och slakterierna. 

I vårt Sverige ska djur behandlas med respekt och omtanke, inte som anonyma objekt utan värde. Djurhållare och personal som misshandlar djur av ren lättja eller sadism förtjänar långa fängelsestraff. Det är därför viktigt att uppdatera lagstiftningen med tillägget grovt djurplågeri. Samtidigt får vi inte sätta käppar i hjulen för de företagare som gör ett bra jobb och som förser oss svenskar med livsmedel under några av de bästa djurvälfärdsreglerna i världen. Vi vill också införa subventionerade avbytartjänster för djurhållare bland annat för att minska risken för att djur far illa vid livskriser för djurhållarna.