Din adress ska inte avgöra vilken vård du får

Det ska inte bero på postnumret vilken vård du får! Alltför många väntar på vård och behandling, skriver Gudrun Brunegård (KD).

"Under de senaste årens S-ledda regeringar har köerna fördubblats. Det var ett faktum redan innan pandemin drabbade Sverige. Dessutom är det stora skillnader mellan olika delar av landet", skriver Gudrun Brunegård (KD).

"Under de senaste årens S-ledda regeringar har köerna fördubblats. Det var ett faktum redan innan pandemin drabbade Sverige. Dessutom är det stora skillnader mellan olika delar av landet", skriver Gudrun Brunegård (KD).

Foto: Leif R Jansson, TT/Rebecca Forsgren Malmström

Debatt2022-09-10 13:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med Göran Hägglund som socialminister halverades vårdköerna. Under de senaste årens S-ledda regeringar har köerna fördubblats. Det var ett faktum redan innan pandemin drabbade Sverige. Dessutom är det stora skillnader mellan olika delar av landet. Nu avgör din adress hur länge du får vänta på vård och vilken vård du får. 

Kristdemokraterna är det främsta vårdpartiet. Det är min bestämda uppfattning. Vi är redo att genomföra århundradets vårdreform och avskaffa regionernas sjukvårdsansvar. I våra grannländer har man gjort motsvarande reform och staten har tagit över ansvaret. Där har det fungerat bra. Det måste även vi kunna åstadkomma i vårt land. 

För att ge vård och behandling i tid krävs fler vårdplatser. En viss överkapacitet är nödvändig för att hantera toppar i vården. Idag uppstår flaskhalsar på sommaren och kring julledigheten. Det gör att vården ständigt jobbar i motvind. Köerna blir längre och personalen riskerar att bli utsliten. 

Många vårdplatser har stängts på grund av brist på personal, nu senast den relativt nyöppnade palliativa enheten i Västervik. Det är ett stort misslyckande för den sittande regionledningen. Nu kommer det bli ännu tuffare sållning av vilka som ska läggas in på sjukhus och ännu snabbare utskrivningar. De patienter som vårdas i livets slutskede kommer att spridas ut på akutvårdsavdelningarna och går miste om den specifika kompetens och den helhetssyn på livet som präglar den palliativa vården. 

Det måste bli mer attraktivt att jobba i vården, så att fler vårdplatser kan öppnas och köerna kan betas av. Vi kristdemokrater satsar på personalen, med fler utbildningsplatser och bättre arbetsvillkor. För att vården ska fungera behövs både nya kollegor och att de som lämnat regionen som arbetsgivare eller helt lämnat yrket kan vända tillbaka med sin kompetens och erfarenhet.

I Kalmar län är de stora avstånden ett problem vid svår akut sjukdom eller olyckshändelse, som stroke, hjärtinfarkt, skallskada eller svår brännskada. Då är varje minut viktig. Därför behövs en ambulanshelikopter till länet. 

Svensk sjukvård är väldigt “sjukhustung”. Många söker sig till sjukhusen för sådant som skulle kunna lösas och förebyggas inom primärvården (hälsocentraler). Vi måste därför bygga ut primärvården, som i andra länder är den självklara basen. Det ska vara enklare för läkare att starta egen verksamhet – särskilt på landsbygden och på mindre orter. På så vis kan vi avlasta sjukhusen och ge bättre vård.

Man ska ha rätt till fast, namngiven läkarkontakt. Det ska finnas ett tak för hur många patienter som kan lista sig hos en läkare i primärvården. Man ska inte som patient behöva dra hela sin sjukhistoria på nytt vid varje vårdbesök.