Finns inte plats för skräp i ett hållbart samhälle

I ett hållbart samhälle finns inget skräp. Tänk på det nästa gång du går till jobbet eller skolan och ser dig omkring. Take away-förpackningar, cigarettfimpar, plastpåsar och mycket annat ligger överallt i vår närmiljö.

Den 17 september plockar 160 000 personer skräp runtom i landet. Men Håll Sverige Rent vill se mer action från politikerna och menar att intresset för nedskräpning och hållbarhetsfrågor lyst med sin frånvaro under valrörelsen.

Den 17 september plockar 160 000 personer skräp runtom i landet. Men Håll Sverige Rent vill se mer action från politikerna och menar att intresset för nedskräpning och hållbarhetsfrågor lyst med sin frånvaro under valrörelsen.

Foto: Braastad, Audun

Debatt2022-09-16 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många bevis för att vi människor inte lever hållbart. Och vi behöver kanske inte skriva läsaren på näsan, de flesta känner redan till det. Växthusgaserna gör vårt klimat varmare, med till exempel översvämningar och torka som ständig påminnelse. Fiskbrist och övergödning är tydliga tecken på sjuka hav.

Men skräpet är kanske ändå det tydligaste beviset i de flestas vardag. Det finns i dag inga miljöer som inte innehåller skräp. Man har exempelvis hittat plast i de djupaste hav och på de högsta bergstoppar. Till och med vi människor innehåller skräp. En nederländsk studie från i våras lyckades hitta plast i människors blodomlopp. Tidigare har plast även hittats i livmödrar hos kvinnor. Det är vetenskapliga fynd som både förbluffar och skrämmer oss. Och som sagt, en kort promenad till jobbet eller skolan räcker för att skräpet ska göra sig påmint.

Det vanligaste skräpet är plast. Plast används i allt från smink och kläder till matförpackningar och påsar. Plast är ett fantastiskt material när det används rätt. Det är lätt, tåligt, billigt och anpassningsbart. Men om det inte tas om hand blir det kvar i vår natur mycket länge. Under sin långa livslängd i naturen riskerar det att skada djur och natur, sprida skadliga ämnen och i långa loppet finfördelas till mindre bitar som i sinom tid alltså till och med hittar in i oss människor.

De senaste åren har många goda initiativ tagits, som EU:s olika direktiv om avfallshantering, havsmiljö och engångsplast. Men samtidigt ökar mängden plast som produceras för varje år som går. Och så kommer det fortsätta i många decennier framöver. Än så länge saknas faktiskt riktigt bra sätt att ta hand om all plast som produceras. Vi förbrukar helt enkelt för mycket av det.

Håll Sverige Rent arbetar med att förebygga nedskräpning. Det gör vi till exempel genom att arrangera kampanjer för att plocka skräp och informera om skräpets negativa effekter. 17 september plockar över 160 000 personer skräp i kampanjen Hela Sverige Plockar Skräp.

Men vi arbetar även för att påverka politiker och vi tvingas dessvärre konstatera att intresset för nedskräpning och andra hållbarhetsfrågor varit helt osynliga i årets valrörelse. Vår upplevelse är att det i dag saknas både kunskap och ambitioner för att verkligen ta krafttag mot nedskräpningen. En enkel sökning i partiernas valmanifest visar att fem av åtta riksdagspartier helt saknar förslag för att påverka nedskräpningen. Och i den mediala debatten är det ännu tystare.

Därför har Håll Sverige Rent tagit fram ett eget valmanifest: ”25 förslag för ett skräpfritt Sverige”, som vi hoppas blir vägledande för nästa riksdag och regering. För i ett hållbart samhälle finns det inget skräp.