Det finns fem hinder för att nå en grön omställning

Grön omställning blir svårt med nuvarande hinder.

Grön omställning blir svårt med nuvarande hinder.

Foto: TT

Debatt2025-01-15 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2024 är det hittills varmaste året och för första gången överskrids 1,5-gradersmålet. Redan idag påverkar klimatförändringarna oss och fortsätter påverka kommande generationer. Lösningen för att svara mot planetens utmaningar stavas: Grön tillväxt.

Trots att den gröna omställningen måste genomföras skyndsamt, gör regeringen det motsatta. Det smutsiga blir billigare och det hållbara dyrare, svårare och långsammare.

Centerpartiet har identifierat fem hinder som politiken måste riva för att nå grön tillväxt. Dessa punkter är slutsatsen av den samhällsanalys som vi gjort som en del av Centerpartiets reformgruppsarbete, som snart presenterar nya politik.

  1. Det är för dyrt
  2. Det går för långsamt
  3. Det är för svårt och riskabelt
  4. För få vill vara med
  5. Det traditionella är för bekvämt

För enskilda konsumenter och företagare kan hållbara alternativ i dag kosta mer än det som smutsar ner. Kostnaden för klimatpolitikens styrmedel faller på staten, företagen och på medborgaren. Det gör att klimatomställningen upplevs för dyr. Därför behövs styrmedel samt kompensation till dem som riskerar att få högre kostnader för sin vardag eller verksamhet när de ställer om.

Omställningen bromsas av föråldrade lagstiftningar och processer. Hantering av tillstånd blir farthinder, där innovationer ibland får vänta i årtionden. Grundläggande infrastruktur är också eftersatt och politiken går för långsamt. Dessutom gör regeringens ointresse att klimatmål missas, efterfrågan minskas och industriprojekt flyttar utomlands.

För en privatperson kan det kännas svårt att delta i omställningen, och för industrins gröna omställning är tillgången på kapital och investeringar avgörande för att skapa nyetableringar. Det politiska uppdraget måste vara att göra det lätt att göra rätt. Politiken behöver bidra för att minska ekonomisk risk samt möjliggöra riskdelning vid finansiering av nya projekt.

Alla kommer inte att uppfatta förändringen som något ensidigt positivt. Då är det viktigt att politiken sätter tydliga mål, kompenserar intrång, synliggör omställningens nyttor och stöttar dem som medverkar. Annars hotas exempelvis äganderätten när skogen behöver ta smällen för regeringens missade utsläppsmål.

Den oljebaserade ekonomin är välkänd, förutsägbar och har många vänner. Den gröna ekonomin uppfattas i stället som osäker och otrygg. Politiken måste minska riskerna genom att skapa ett ramverk som är långsiktigt och förutsägbart. Det som skadar vår planet måste alltid förlora. På så sätt blir övergången till nya tekniker och konsumtionsmönster tryggare.

Det är idag svårare att vara hållbar som svensk. Politiken måste våga prioritera klimatet och ta obekväma beslut för att stärka vår ekonomi, värna individens frihet och säkerställa en bättre planet för kommande generationer. Det har vi för avsikt att göra med våra reformer.

Emmy Ahlstedt, regionråd Kalmar (C)

Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C), gruppordförande

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C)

Svante Linusson, ledamot av kommunfullmäktige i Stockholm (C)