Det enda vi kan ändra är oss själva

Hur ska vi ha det efter 400 miljarders borttagande från välfärden de senaste 25 åren? Pengar som gått främst till redan välbeställda enskildas och företags konsumtion.

Gemenskap och solidaritet är värden som blir allt viktigare i en värld av kris, menar skribenten.

Gemenskap och solidaritet är värden som blir allt viktigare i en värld av kris, menar skribenten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2023-10-19 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu diskuterar vi hur kriminaliteten kunnat utveckla sig så snabbt. Dagens lösning är längre straff och mer polismakt. Vart tog det omtalade välfärdssamhället vägen, där vi brydde oss om varandra och drog alla vårt strå till stacken med att ta ansvar för grannar och samhället? Vi trodde inte på vår välfärdsmodell utan sneglade västerut, där en av de största industrierna är kriminalvård.

Vart tog SJ vägen med både punktliga och många avgångar till rimliga priser?

Vad gör Arbetsförmedlingen, som tidigare gav arbetsplatser för både fasta och tillfälliga jobb?

Vart tog kunskapen och arbetsron vägen i skolan, som ledde till arbete åt alla?

Var uppstod köerna till den allt dyrare sjukvården?

Jo, vi skulle låta alla få köpa och välja samt få chansen att bli lika rika som Wallenbergarna, tänkte marknadens företrädare. Det som hände var att samhällsmedborgarna slutade vara solidariska och samhällslojala. Det enda som betydde något var pengar, det egna jaget och samhället drogs isär.

Förr var brottslingar rädda för medmänniskorna och idag är det tvärtom.

Trots god kunskap om ett skenande klimathot gör den enskilde mindre för klimatet eftersom man kan klimatkompensera, låta staten sköta allt och den enskilde inte behöver göra något.

Nej, det krävs uppkavlade ärmar och de enskildas samlade kraft, så återtar vi makten genom engagemang och solidaritet på alla nivåer istället för den nu utbredda egoismen. 

Den enda vi kan ändra är oss själva här och nu.