Det är Stockholm som drar ner takten

Svar på ledartexten "Sverige är inte längre ett nordiskt land" den 25 februari.

Skribenten är kritisk till att takten i svensk vaccination hålls nere av statistiken för Stockholmsområdet.

Skribenten är kritisk till att takten i svensk vaccination hålls nere av statistiken för Stockholmsområdet.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Debatt2021-02-27 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Torsdagens ledare i VT visar på vådan av att blanda ihop Stockholm med övriga Sverige. Texten handlade om att vårt land är långsammare med vaccinering mot covid-19 än grannländerna och övriga EU. 

Enligt senast tillgängliga statistik (SVT/Nationella vaccinationsregistret) hade 6,34 procent av svenskarna fått sin första spruta den 23 februari. Det placerar oss i mitten av EU:s medlemsstater och det finns alltså fog att kräva bättring. 

Men problemet är den av Moderaterna och Kristdemokraterna ledda huvudstadsregionen. I Region Stockholm hade bara 2,95 procent fått sin första spruta. Det drar ned snittet för hela landet. 

I Kalmar län har 7,4 procent fått första sprutan och 2,5 procent är färdigvaccinerade. Västervik ligger ännu bättre till, 7,7 respektive 3,0 procent.  

Moderaterna i Stockholm har i medierna dessutom klagat över att regionen får alldeles för lite vaccin. Sverige får lika mycket i förhållande till sin storlek som andra EU-länder. Alla riksdagspartier är eniga om att äldre med störst risk att bli allvarligt sjuka och dö ska vaccineras först. Stockholm har en mindre andel i den först prioriterade gruppen och får således färre doser till en början. Lägg till detta att Region Stockholm valt att prioritera ned de sköraste. 

Det är korrekt att Sverige ligger efter andra EU-länder, men det beror på att Moderaterna i Stockholm inte vaccinerar i samma takt som till exempel sker i Västervik. 

Moderaterna måste skräpa sig och sluta sabotera den svenska vaccinationsstatistiken genom senfärdighet i en region som de själva styr. Och vet Moderaterna var Sverige snabbt kan köpa mer vaccin, så berätta det för regeringen eller håll tyst.