Nu har facit kommit med statistik från Svenska Kraftnät (svk.se).
Under december var nettoexporten 1 983 GWh till ett värde av drygt 2 miljarder kronor. För hela 2021 exporterade netto 25 569 GWh för 14,2 miljarder kronor.
Det är ingen brist på el i Sverige. Att det behövs mer, mycket mer produktion för att täcka framtida behov är en annan sak.
Det har också sagts att höga priser beror på bristande överföringskapacitet från norr till söder. Sant är att den är begränsad till 7,3 GW och att ledningarna denna vinter nyttjades till max. Men samtidigt exporteras 2-4 GW från elområde 3 och 4. Till viss del handlar det om el från Norge som exporteras till Danmark, Tyskland, Polen, Litauen och Finland via Sverige. Dessa så kallade transfereringar uppgick i december till 969 GWh.
Om det inte är elbrist som driver priserna, vad är det då? Statistik över priser i Europa visar att det handlar om förbindelser med problemets kärna, Tyskland med sin misslyckade energiomläggning. Beviset är södra Norge. Vårt grannland är upp och ned jämfört med Sverige. De stora vattenkraftresurserna finns i söder, med en installerad effekt på 21,9 GW. Sverige har totalt 16,3 GWh. Ingen annanstans i Europa är elöverskottet så stort. Ändå är elpriserna i södra Norge lika högt eller högre än i svenska område 3.
En annan uppgift som sprids är att vi på grund av effektbrist tvingas importera el från skitiga kolkraftverk i Polen. I december importerade vi 56 GWh från Polen och exporterade 305 GWh till samma land. Netto blev exporten 249 GWh.
Enligt nättjänsten electricitymap.org är utsläppet av koldioxid från svensk elproduktion cirka 40 gram per kWh. Polen ligger på mer än det tiodubbla, tidvis över 700 g/kWh. Under december besparade svensk elexport bara till Polen atmosfären från 500 ton koldioxid. Lägg därtill exporten till Danmark, Tyskland, Litauen och Finland så gör vårt land en enorm klimatnytta.
Sverige är ett av de länder i världen med lägst andel fossil energi för elproduktion. Andelen är i Sverige 1,2 procent, EU i genomsnitt 38,1, Tyskland 46 och Polen 83,7 procent. (Källa: ekonomifakta.se).
Svenska konsumenter och skattebetalare har under 50 års tid satsat massor, i pengar och intrång i naturen, för att bli av med fossila bränslen. I princip återstår transporterna. Det är inte rimligt att det bestraffas med höga elpriser.
Ursprunget till den här situationen är att branschorganisationen Dansk Energi anmälde svenska staten och Svenska Kraftnät till EU-kommissionen, som 2010 beslutade att förbjuda Sverige att begränsa exporten. Det ansågs diskriminera unionens övriga medlemmar. (Källa: Energimarknadsinspektionen, ei.se).
I klartext betyder det att svenska investeringar i fossilfri elproduktion 2010 blev en nyttighet för hela EU. Vilka partier var det som hade vakten i regeringen?