Den utlovade köpkraften som försvann

Skribenten menar att pensionärer som haft låglönejobb missgynnas av regeringens budget.

Skribenten menar att pensionärer som haft låglönejobb missgynnas av regeringens budget.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Debatt2024-09-30 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Jon Sjölanders insändare med rubriken, ”Vi sänker inte skatter för att gynna de rika”.

Först vill jag tacka Jon Sjölander (M) för svaret på insändaren med rubriken ”När en högerregering styr är det naturligt att de rika får mer”. Det kanske är på sin plats att påpeka att den rubriken inte var satt av skribenterna utan av Västerviks Tidningen. (Tidningen förbehåller sig ju rätten till att ändra rubrik), Den rubrik artikeln hade var, ”Köpkraften som försvann”.

Det finns i dag cirka 300 000 fattigpensionärer i Sverige, det innebär att de får ut mindre än 13 300 varje månad. Men det finns även en stor grupp av pensionärer som ligger alldeles ovanför den gränsen och inte kommer upp i 20 000 i månaden. Det är människor som arbetat inom låglönearbeten i hela sitt liv, och nu är tacken en låg pension som bara räcker till det allra nödvändigaste för att överleva. Varje dag är en kamp för att få förra månadens pension att räcka tills nästa utbetalning kommer in på kontot. Det har blivit allt svårare att få ekonomin att gå ihop, allt har blivit dyrare på grund av inflation och andra prishöjningar. Men så kommer det ett glädjande budskap från finansministern att nu skall ”Hushållens köpkraft återställas”! Många drar en suck av lättnad som snabbt övergår i frustration. 

Det visade sig snart att det inte var arbetare med låga löner eller pensionärer som skulle ”återfå köpkraften” utan de med höga löner som prioriterades med stora sänkningar av skatten. Därför Jon Sjölander blir ditt försvar för fördelningen av skattesänkningarna väldigt patetisk. Alla försök till bortförklaringar att det inte skulle röra sig om fördelningspolitik blir i det närmaste löjliga när du skriver: ”Det är sant att en person med högre inkomst får en större skattesänkning i kronor räknat, men det är inte för att vi vill gynna de rika”. 

Väldigt många pensionärer ställer sig frågan, vem är det moderaterna vill gynna om inte de rika, och var finns den frihet för oss att ha någon som helst valfrihet hur vår ”inkomst” skall användas? Nu väntar hyreshöjningar, elpriserna blir högre under hösten och potatisen kostar över 20 kronor kilot. Jon Sjölander, du får ursäkta, men dina bortförklaringar att moderaterna inte skulle gynna de redan rika håller inte.

Jan-Gunnar Johansson