I november hölls det budgetfullmäktige i Region Kalmar län. Regional utveckling utgör budgetmässigt en relativt liten men viktig del av regionens verksamhet. Den sker i bred samverkan med en rad andra aktörer för att göra det mer attraktivt för människor och företag att bo och verka i Kalmar län. Målet att EU ska göra en grön omställning och bli klimatneutralt 2050 väger tungt i detta arbete.
Moderaterna och Kristdemokrater anser att den gröna omställningen måste ske med tydliga krav på ekonomisk tillväxt och bibehållen konkurrenskraft gentemot övriga världen. Det är särskilt viktigt i ett län som vårt som länge släpat efter övriga landet ekonomiskt. Kravet på tillväxt återspeglar sig i vårt budgetförslag för regional utveckling och det är så vi skapar hållbara förutsättningar för mer resurser till sjukvård och grön omställning. Kalmar län och EU ska ha höga miljömål och vara ett föredöme som andra länder vill ta efter, men om den gröna omställningen här leder till fattigdom och ökad arbetslöshet kommer inte andra länder att följa efter.
Fler arbetade timmar och ökad produktivitet ger tillväxt. Vi föreslår därför åtgärder som skapar bättre förutsättningar för fler och växande företag. Regionen behöver initiera ett brett arbete för ökat nyföretagande, ta ett sammanhållande ansvar för att förbättra näringslivsklimatet i länet samt bilda ett näringslivsråd med bred representation av företag och branscher.
En bättre infrastruktur är avgörande för tillväxten i Kalmar län, det anser en majoritet av länets företagare. Vi fortsätter att driva på för ett statligt investeringspaket, men när regeringen nu har lagt om politiken och satsar extra mycket på underhåll i hela landet, i stället för nya höghastighetsbanor mellan storstäderna, så tycker vi att regionens påverkansarbete måste utvidgas till att gälla även ökade underhållsinsatser i länet.
En trygg och säker elförsörjning året om och till rimliga priser är grundläggande för tillväxten. Den nya nationella energipolitiken måste tillåtas sippra ner även till Kalmar län och regionen behöver börja verka för utbyggd produktion av planerbar fossilfri el, som till exempel kärnkraftsel. Det går inte att ha regionala styrdokument med mål som strävar efter att göra Kalmar län till en kärnkraftsfri zon eller ensidigt fokusera på väderberoende vind- och solkraft.
Vi har också förslag för ett utökat kulturutbud för att göra länet mer attraktivt att bo och verka i, förslag för hur regionens folkhögskolor kan bidra mer till länets kompetensförsörjning, samt förslag för en bättre kollektivtrafik som kan underlätta pendlings- och rekryteringsmöjligheter.
Det är viktigt att stå upp för ekonomisk tillväxt när vi talar grön omställning. Sverige har visat att det går att öka tillväxten och minska utsläppen. Sedan år 1990 har vi minskat våra utsläpp med 37 procent, medan tillväxten har ökat med 92 procent. Det är långt bättre siffor än övriga EU. De senaste åren har det tyvärr börjat höras allt fler rödgröna röster, både i svensk och europeisk politik, som vill begränsa den. Då riskerar Kalmar län att förvandlas till ett utsläppsfritt fattighus i stället för ett vibrerande och växande län med en fungerande sjukvård.
Vi fick inget gehör för våra budgetförslag från de rödgröna regionmajoriteten men kämpar vidare för grön omställning med tillväxt.
Pär-Gustav Johansson (M)
Carl-Wiktor Svensson (KD)
Carl Dahlin (M)
Anders Andersson (KD)
ledamöter i Regionala utvecklingsnämnden