Den brutala sanningen om smittspridningen

Skribenten förundras över att människor inte tar sitt ansvar och håller avstånd för att stoppa smittspridningen.
Skribenten förundras över att människor inte tar sitt ansvar och håller avstånd för att stoppa smittspridningen.

När statsminister Stefan Löfven satt inför konstitutionsutskottet bedyrade han att regeringen aldrig haft flockimmunitet som mål för att bekämpa covid-19.

Debatt 2 maj 2021 20:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad annat skulle han säga? Sverige har fått hård kritik för sin valda strategi i kampen mot pandemin. Den bygger på att ansvaret läggs på den enskilda människan. Folkhälsomyndigheten har tillsammans med regeringen givit ut ”Allmänna råd och rekommendationer” om hur man bör agera för att undvika att smittas av coronaviruset. Någon som helst konsekvensanalys av vad de här råden skulle innebära kan varken regeringen eller myndigheten ha gjort. Så de konsekvenser strategin skulle kunna få verkar Stefan Löfven ha missat. Tidigt i pandemin talade dessutom Anders Tegnell ofta om att just ”flockimmunitet” var den viktigaste vägen ut ur pandemin, att regeringen som leds av Stefan Löfven skulle ha undgått denna brutala sanning är förvånande. 

Smittskyddsläkaren i Region Kalmar, Lisa Labbé Sandelin, gick den 26 april ut med ett meddelande till länets befolkning om ”förstärkta” rekommendationer eftersom läget var mycket allvarligt i regionen. Smittspridningen var då den tredje högsta i hela Europa. De ”skarpare” restriktionerna var egentligen desamma som hela tiden kunnat läsas på Folkhälsomyndighetens hemsida och som har funnits ut under hela pandemin. 

Den brutala sanningen är dock att medborgarna struntar i rekommendationer som man bör hålla, vilket innebär att smittan fortsätter öka. Varför bryr man sig inte om de alarmerande siffrorna över smittspridningen? Varför tar man med sig hela familjen när man ska gå och handla? Varför går man till gymmet? Eller till padelhallen? Hur kan det vara så svårt att lära sig hur långt 1,5 meter är? 

Många ropar nu efter total nedstängning av samhället för att få bukt med smittspridningen. Men hjälper det verkligen? Man behöver bara titta på de länder som redan gjort så, smittan sjunker kraftigt under nedstängningen men när man åter öppnar tar den fart igen. I Västervik har skolor, kaféer och affärer stängt igen på grund av att personal har smittats. Västerviks sjukhus ställer in alla planerade operationer för att man har överbeläggning med covidpatienter. 

När ska medborgarna börja inse att det är bara de själva som kan stoppa spridningen? Metoden är enkel, ingen frisk människa kan bli smittad om man inte kommer i kontakt med någon som bär på viruset, det är bara att följa de enkla råd som finns, endast då kan pandemin besegras. Det är den enkla men brutala sanningen. 

Ämnen du kan följa