Den auktoritära populismen frodas

Ett av världens största, rikaste och mäktigaste länder har till 2020 styrts av en egocentrerad, maktfullkomlig, populistisk och narcissistisk man som varken gillade regler, protokoll, opposition eller kritik.

Förre presidenten Donald Trump skapade en ny norm för hur politiker och ledare kan bete sig, menar skribenten.

Förre presidenten Donald Trump skapade en ny norm för hur politiker och ledare kan bete sig, menar skribenten.

Foto: Hyosub Shin

Debatt2022-09-21 06:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han var också impulsiv, visade inget intresse för åsikter som skiljer sig från hans egna och litade inte på lärda människor. Han ansåg att journalister var farliga och undvek alla experter eftersom han trodde att dessa skulle ifrågasätta hans åsikter. Han älskade också att vara i händelsernas centrum.

Kännetecknande var också att han var totalt uppfylld av sig själv och saknade förmåga att leva sig in i andras situation. Han kände inte heller skuld för någonting samtidigt som han var förförisk och karismatisk i sin framtoning. Ofta var han också helt buren av en idé som han ville förverkliga, men saknade förmågan att förstå konsekvenserna av sina intentioner och handlingar. Dessutom var han bra på att ljuga och att mobba folk! 

Denna person har under sin senaste fyraåriga mandatperiod tyvärr skapat en sorts norm och på sätt och vis lagt ribban för hur en politiker och ledare kan och får bete sig i dessa dagar. Och denna auktoritära populism frodas tyvärr även i andra länder!

Populismen är en rörelse som fångar upp de känslor av maktlöshet, utanförskap och oro som många människor har inför vår samhällsutveckling. Därför måste demokratin utvecklas, skriver Olle Wästberg i sin bok "Folkstyret i rädslans tid". Wästberg var ordförande i den statliga Demokratiutredningen som redovisades 2016. 

Vidare fortsätter Wästberg med att konstatera att varningslamporna blinkar för demokratin. Stödet för den auktoritära populismen kan ses som en protest mot hur det demokratiska systemet fungerar. Detta är en rörelse som fångar upp de känslor av maktlöshet, utanförskap och oro som många människor har inför samhällsutvecklingen. Därför anser utredarna att demokratin måste utvecklas och att man mer måste inkludera landets medborgare i formandet av vår framtid!