Demokratiskt att sända fullmäktigemöten

Västerviks kommunfullmäktigemöten tjänar på att sändas.

Västerviks kommunfullmäktigemöten tjänar på att sändas.

Foto: Karin Hertz

Debatt2017-12-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Dyrt att direktsända fullmäktige." Så lyder rubriken i Västerviksposten/Vimmerby Tidning från 2 december. Problemet med nyheten är att det bara verkar vara reportern som tycker att det är dyrt. "Sändningarna kostar kommunen en bra slant varje år", skriver tidningen. Men inte som ett citat eller en uppfattning av någon som tillfrågats.

Det finns ett värde för läsaren att veta om en tidning för fram ett påstående eller en åsikt. Det är därför nyhetsmedia skiljer på fakta, vilka presenteras i nyhetsdelen, och på tidningens och läsarnas åsikter och argument, vilka presenteras på ledar- och debattsidor. Nyhetstexter ska vara konsekvensneutrala. Det vill säga rapportera fakta utan hänsyn till de politiska eller opinionsmässiga konsekvenserna.

Så jobbar dock inte alltid Västerviksposten. Emellanåt blandas alltihop i samma text, vilket förmedlas som nyheter. Läsaren kan inte vara säker på vad som är vad. Ibland är det lättare att hitta tydligt formulerade åsikter i nyhetsmaterialet än på ledarsidan.

Det saknas inte fler exempel på när Västerviksposten bedriver åsiktsjournalistik på nyhetsplats. Den 18/8 rapporteras från en utfrågning av politiker om bostadsfrågan. Tidningen skriver då att partiföreträdare för ett av partierna "verkade helt främmande för frågorna" samt att "det är nonchalans mot övriga partier och förakt för de som kommit för att lyssna". Inte som ett citat eller som en beskrivning av en åhörares uppfattning, utan som ett faktapåstående. Att som reporter påstå att en politiker är nonchalant mot andra partier och dessutom föraktfull mot åhörare är tämligen magstarkt.

Det är således nödvändigt, om än en smula besvärande, att på ledarplats behöva argumentera emot åsikter som framförs av Västervikspostens nyheter.

Sändningarna av fullmäktige fyller flera värdefulla demokratiska funktioner. Möjligheten att bevittna mötet både i direktsändning och i efterhand är oumbärligt för den som har svårt att ta sig till mötet.

Vidare är själva dokumentationen av stort värde. För att bästa möjliga politiska beslut ska tas krävs att frågorna diskuteras på ett hederligt sätt. Påståenden ska vara sanna. Argument ska vara giltiga. Ideologiska ställningstaganden tydliga. Blotta vetskapen om att mötet dokumenteras bidrar till detta. Media, politiska motståndare och varje medborgare kan ta del av debatterna i sin helhet och bilda sig en uppfattning. Det stärker kommunens demokratiska församling.

Ett par hundra personer ser varje möte via hemsidan. Till en kostnad av några tior per visning. Så nej, Västerviksposten, det är inte dyrt med sändningar från fullmäktige. Det är en billig investering för demokratin att medborgarna själva kan ta del av fullmäktige, utan att informationen filtreras av åsiktsbenägna reportrar.