Demokratin är bräcklig och ska vårdas

Svar på ledartexten "Därför hade Arvid Lindman gillat Kristersson" den 22 oktober.

Debatt 28 oktober 2021 11:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mathias Bred vill skrota demokrati i Sverige och istället införa ett liknande valsystem som används i Storbritannien. Jag förmodar att Mathias Bred inte riktigt förstår vad ett sådant system innebär.  

Ett system liknande det brittiska leder till ett splittrat samhälle. Valkretsar uppdelas enligt politisk åsikt och likasinnade dras till vissa områden. Varje sittande engelsk regering har laglig rätt att manipulera valkretsar till sin förmån: oppositionsvalkretsar slås ihop och blir mindre i antal, medan valkretsar som röstar för den sittande regeringen blir delade och därför fler i antal. 

Valkretsar i Storbritannien är inte alla av samma storlek och har inte heller samma antal invånare. En valkrets med 100 000 invånare ger ett mandat i en regering. Två närliggande valkretsar med 50 000 var ger två mandat. Det är enkelt att se hur lätt det är för en sittande regering att manipulera valkretsar. Så har det alltid varit i Storbritannien och anledning till att demokratin där sedan länge varit stendöd.  

Margaret Thatcher, som utländska media alltid rapporterade om som folkets favorit i Storbritannien, valdes gång på gång med ett ökat antal mandat men med ett mindre antal röster. Detta var möjligt tack vare valkretsmanipulation. Precis som Boris Johnson, blev hon en premiärminister som representerade ett mindre antal av befolkningen.  I Johnsons fall röstade 52,2 procent emot honom, och bara 67,3 procent av de röstberättigade brydde sig om att ta sig till valurnorna, eftersom varken Johnson eller Labourkandidaten Jeremy Corbin var populära. Man kunde därför säga att Johnson representerar ungefär 25 procent av befolkningen.    

undefined
Boris Johnson, som representerade mindre än hälften av de 67,3 procent som hade röstat, var den som bestämde att Storbritannien skulle lämna EU. Det gör inte det brittiska valsystemet demokratiskt, tycker debattören.

Media och den statsvetande expertisen i Sverige upprepade lögnen att ”det engelska folket hade valt Tory för att de vill slutföra Brexit” men sanningen var någonting helt annat. Johnson var emot en andra folkomröstning, trots att flera år hade passerat. Den äldre generationen som hade röstat ”Leave” hade dött och de flesta ungdomar, som inte hade brytt sig om att delta i folkomröstningen om Brexit, ångrade sig plötsligt när de insåg vad Brexit skulle betyda i praktiken, och ville stanna i EU.  Johnson, som representerade mindre än hälften av de 67,3 procent som hade röstat, var den som bestämde att Storbritannien skulle lämna EU.  

Detta är vad som kan hända med det engelska valsystemet. Proportionella valsystem kan leda till ett visst organiserat kaos ibland, men detta är vad demokrati innebär. En man eller kvinna ska inte ha rätt att köra över majoriteten utan genuint lagligt mandat.  

Mathias Bred och likasinnade menar att ett brittiskt system med valkretsar ger en stark regering. Johnson, Thatcher, Putin, Lukasjenko, Stalin, Hitler och alla andra diktatorer man kan tänka sig har haft eller har starka regeringar utan att ha majoritet av befolkningen bakom sig. Till och med Donald Trump fick bli president på ett mindre antal röster än sin motkandidat och titta vad som har hänt med demokrati i USA. En regering med starkt illegalt stöd vill alltid försöka ändra systemet till sin fördel; antingen lagligt eller med våld.  

Det republikanska partiet i USA håller på att ändra valsystem i delstater till sin fördel, genom att göra det svårare för lågutbildade och de med låg socioekonomisk prestationsförmåga att rösta. Hade attacken mot Capitolium i november 2020 lyckats skulle Trump ha varit USA:s diktator idag. Diktatorer kan hota med och föra krig. Demokratiskt valda politiker gör det sällan.

Någon sade en gång att demokrati är den sämsta sortens regeringsform, med undantag av alla de andra som har provats. Och med demokrati menar jag proportionell representation.  


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa