Den 4 januari uttalade sig kommunalrådet Harald Hjalmarsson i en VT-artikel om sina visioner för Västerviks kommun de kommande åren. Hjalmarsson säger att den största utmaningen framöver är ekonomin.
Han säger vidare, ”Vi måste jobba smartare, inte springa snabbare. Vi måste se över vad vi kan göra för att höja kvalitén och minska skattebetalarnas kostnader.” Han säger också att han vill utgå från vad medarbetarna, pedagoger och omsorgstagare tycker är bra åtgärder. Att vi skapar bättre dialoger med de som arbetar inom verksamheterna. Han vill också bli en möjliggörare för en utveckling som ska genomsyra kommunens 3 000 medarbetare. Slutrepliken i VT-artikeln är att kommunen ska ha ordning på ekonomin, kvalité i välfärden och ett gott företagsklimat.
Vi i Tankesmedjan Innsaei menar att Hjalmarssons uttalade visioner och viljeinriktningar är i högsta grad förpliktigande.
Förpliktigande eftersom det finns en hel del att förbättra i kommunen. Vi tänker då exempelvis på de demokratiska processerna, ledarskapskulturerna, den mellanmänskliga kommunikationen, kvalitetsarbetet, kommunen som attraktiv arbetsgivare och skolorganisationen.
I våra ögon så är nog ”att vara en attraktiv arbetsgivare” och skolan de absoluta största och viktigaste utmaningarna just nu, eftersom de är helt avgörande för kommunens utveckling och kvaliteten inom verksamheterna. När det gäller skolan, får vi inte glömma att så många som 20 procent av eleverna från grundskolan inte kommer in på ett nationellt gymnasieprogram.
Kvaliteten i välfärden som Hjalmarsson vill förbättra, är i högsta grad beroende av kommunen som en attraktiv arbetsgivare.
I den kartläggning vi i Tankesmedjan gjort, i form av intervjuer med kommunanställda, ser vi utbredda tystnadskulturer, som förlamar många verksamheter och förhindrar ett konstruktivt utvecklingsarbete. Många upplever att det inte är tillräckligt högt till tak och att det finns ett likhetstecken mellan lojalitet mot arbetsgivaren och tystnad.
Om inte huvuddelen av de anställda i Västerviks kommun trivs, mår bra och har tilltro till kommunen som arbetsgivare, tilltro till både tjänstemanna- och det politiska ledarskapet, så blir visionerna verkningslösa pappersprodukter. Löneutvecklingen är en avgörande faktor för hur kommunen lyckas att behålla och rekrytera hög kompetens inom många områden, framförallt inom bristyrkena, lärare, förskolepersonal, sjukvårds- och omvårdnadspersonal.
Det är viktigt att kommunen har en HR-funktion som de kommunanställda har tilltro till och som inte upplevs som chefernas, arbetsgivarens förlängda arm. En HR-funktion som också medverkar till att nivån på nyrekryteringar, framförallt av chefer, håller en mycket hög nivå.
Det politiska ledarskapet har huvudansvaret för kommunens utveckling och tillsammans med det högsta tjänstemannaledarskapet sätts ribban för allt ledarskap, hela vägen ner i organisationen. Politiken ansvarar också för de prioriteringar som görs och de kulturer som existerar och uppstår ute i verksamheterna.
Skolan står inför stora förändringar/nedskärningar. Hur ska politiken kunna uppfylla skollagen och värna barnperspektivet?
Vi kommer med stort intresse att kontinuerligt följa det förändringsarbete som Harald Hjalmarsson annonserat och vi undrar över vilka konkreta åtgärder han kommer att vidta, för att få till en långsiktig hållbar utveckling av kommunen?
Roy Karlsson, Lasse Övling, Boel Runesson, Kenneth Hardy Axelsson
Tankesmedjan Innsaei