Att alla, eller nästan alla, tänker så när man har relativt god hälsa och kanske fortfarande har sin partner i livet och boende hemma, är helt förståeligt. Men om man sitter i en styrande ställning måste man tänka längre, och också ta hänsyn till vad som faktiskt inträffar för en hel del av oss när vi blir äldre, och fler äldre blir vi.
Enligt gällande befolkningsprognos för ”upptagningsområdet” för särskilt boende i Gamleby, så kommer antalet 80 år och äldre (80-W) att öka från 472 personer år 2019 till 559 personer år 2030, alltså en ökning med 87 personer, varav ökningen av antalet 85-W beräknas till 43 personer under samma period.
Under många år har trenden varit att man ska bo kvar hemma och inte flytta till särskilt boende och många äldre vill självklart bo kvar hemma så länge det går. Vi vet att vi nu lever längre, med en relativt god hälsa, men så småningom kan vi drabbas av olika sjukdomar eller kanske ensamhet då vår partner dör. Med stigande ålder drabbas också allt fler av någon form av demens som många gånger gör det mer eller mindre omöjligt att bo kvar hemma. Personer med allvarligare former av demens behöver närhet och trygghet som ensamboende i hemmet självklart inte kan ge, eller som partner inte orkar ge i hemmet.
När KS den 7/9 skulle ta ställning till ett hyresavtal för ett nytt särskilt boende var förslaget att man ska minska antalet platser för särskilt boende från dagens, av kommunen redovisade totalt 64 platser (Hagnäsgården + Erneborg) till totalt 52 platser i det nya boendet, detta trots det ovan redovisade ökande antalet personer 80-W.
Vi kristdemokrater anser att så kallade trygghetsboenden och andra anpassade boenden är bra och kan minska behovet av antalet platser i särskilda boenden men vi tror att det finns en nedre gräns för hur många platser man kan ta bort i särskilda boenden i förhållande till antalet 80-W. Om det i framtiden kommer visa sej att det saknas ett antal platser i Gamleby jämfört med de 52 platser man avser teckna hyresavtal om nu, så kommer med stor sannolikhet dessa platser inte byggas i Gamleby utan antagligen i Västervik. På detta sätt kommer kontakten med nära och kära på hemorten försvåras för dem som inte får plats i Gamleby.
Med det ovanstående som grund yrkade vi Kristdemokrater i KS på återremiss, för att istället återkomma med ett förslag på minst 10 platser fler, alltså minst 62 platser i det nya boendet. Men vårt yrkande vann inte gehör och Kristdemokraterna var det enda parti som reserverade sej mot beslutet till förmån för det egna förslaget. Nu på måndag den 21/9 ska slutgiltigt beslut fattas i kommunfullmäktige, då får vi se om övriga partier sansat sej, för de äldre ska inte tvingas bo kvar hemma i otrygghet och ensamhet om man inte själv väljer.