Dags för Västerviks skolor att leda kampen mot global hunger

Skribenterna menar att odlat kött är ett sätt att bekämpa världshungern.

Skribenterna menar att odlat kött är ett sätt att bekämpa världshungern.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Debatt2024-07-31 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstterminen i Västerviks skolor närmar sig. Skolorna ska också arbeta för Agenda 2030 och dess mål att bekämpa global hunger. Det är nu kritiskt att införa växtbaserad skolmat eftersom det effektivt bekämpar världshungern. FN släppte förra veckan rapporten "State of Food Security and Nutrition in the World" som visar en mycket allvarlig utveckling.

Sedan 2019 har antalet hungersdrabbade ökat med 152 miljoner och 28,9 procent av jordens befolkning lever idag under matosäkerhet – ett akut hot mot den enskildes hälsa.

Huvuddelen av jordbruksmarken globalt används till att producera mat för lantbruksdjur. Detta driver upp de globala matpriserna. En övergång till ett växtbaserat jordbruk sänker radikalt livsmedelspriserna och minskar därmed antalet människor som lider av hunger. En studie från Oxford-forskarna Joseph Poore och Thomas Nemecek visar att animalieproduktionen upptar 83 procent av världens odlingsmark men bidrar med endast 18 procent av kalorierna i vår kost.

Som tur är finns redan politiska verktyg för att ställa om till ett växtbaserat jordbruk. EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare och Nordiska ministerrådet rekommenderar en köttskatt i kombination med subventioner på frukt och grönsaker. För att effektivt bekämpa världshungern bör Sverige stödja djurböndernas omställning till växtbaserad produktion genom att införa en köttskatt, likt Danmark.

Odlat kött är en annan avgörande lösning i kampen mot världshungern.

Länder som Storbritannien, Singapore och Israel har redan godkänt denna typ av kött. Sverige bör aktivt försvara och främja odlat kött inom EU eftersom det är mycket mer resurseffektivt än kött från djur.

Genom att övergå till ett växtbaserat jordbruk, införa ekonomiska styrmedel som köttskatt och subventioner på växtbaserade livsmedel, samt främja utvecklingen av odlat kött, kan vi effektivt bekämpa den snabbt ökande hungern globalt. Dessa åtgärder skulle även bidra till minskade växthusgasutsläpp och en mer hållbar användning av våra begränsade jordbruksresurser.

Skolorna i Västervik bör ta täten i omställningen till en hållbar och rättvis global livsmedelsförsörjning. Genom att servera växtbaserad skolmat kan de aktivt bidra till kampen mot världshungern.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem