Dags att göra högskoleprovet digitalt

Häromveckan meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, att högskoleprovet precis som i våras, ställs in i höst. Anledningen är för hög smittorisk i covid-19.

Att ställa in högskoleprovet är fel då det borde finnas möjligheter att genomföra det trots pandemin, menar skribenten.

Att ställa in högskoleprovet är fel då det borde finnas möjligheter att genomföra det trots pandemin, menar skribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT/arkiv

Debatt2020-08-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

UHR:s egna prognos är att närmare 100 000 personer skulle ha anmält sig till höstens hög­skoleprov.

Högskoleprovet är viktigt för många blivande studenter då det kan ge en andra chans att bli antagen till en utbildning där det finns fler sökande än antalet platser. Där kan man konkurrera med både sitt meritvärde på betyget och resultatet på högskoleprovet. Dessutom är högskoleprovet ett långsiktigt viktigt verktyg för att få fler människor i arbete. Ju fler som skriver provet, desto fler kommer förhoppningsvis in på önskad utbildning, utbildar sig, och kommer i arbete. 

UHR menar att de universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på prov­dagen har bedömt att det är svårt att få tag på det stora antal provlokaler och prov­vakter som krävs om provet ska kunna genomföras enligt Folkhälsomyndig­hetens rekommen­dationer. Problemet är att ingen, varken från UHR eller Utbildningsdepartementet har, enligt information, frågat Västerviks kommun om möjlighet skulle finnas, utan de har själva bedömt att det blir svårt. 

I Västerviks kommun var det färre än 150 stycken som skrev högskoleprovet hösten år 2019. 

Västerviks kommun har totalt över 50 stycken förskole- och skollokaler som står tomma varje helg och skulle frågan ställas så tror jag att även privata företag skulle kunna tänka sig att bistå med sina lokaler en helgdag. Den största utmaningen för vår kommun skulle vara att bemanna upp med provvakter. Men även det ser jag inte som en omöjlighet utan väljer att se det som en långsiktig investering för att människor ska kunna utbilda sig och arbeta. Jag tycker att Universitets- och högskolerådet har gjort det alldeles för enkelt för sig genom att ställa in högskoleprovet. Detta samtidigt som näringslivet gör allt för att fortsätta framåt, ställa om och hitta nya digitala lösningar. Det borde även våra statliga aktörer göra och istället för att ställa in, hänga på den digitala trenden och införa möjligheten att utföra digitala prov. 

Mitt budskap till Universitets- och högskolerådet är, gör om och gör rätt. Låt inte statlig tröghet förstöra möjligheten för människan att förverkliga sina drömmar.