Det kommer att drabba dem som redan har det sämst ställt.
De styrande partierna påstår att denna skattehöjning är nödvändig för att bibehålla sjukvårdens kvalitet. Vad man döljer är att det är det S-ledda styret självt som är orsaken till skattehöjningen.
Det är detta styre som är ansvarigt för att underskottet i sjukvårdsverksamheten, jämfört med budget, i år förväntas bli 370 miljoner kronor, liksom för att kostnaden för inhyrd sjukvårdspersonal förväntas landa på 200 miljoner. Under en lång rad av år har man underlåtit att vidta nödvändiga åtgärder för att säkra den långsiktiga rekryteringen av personal till sjukvården. Man har samtidigt låtit kostnaderna för den icke-vårdnära byråkratin svälla.
Parallellt har man uppmuntrat och gett sitt gillande till en mycket omfattande asyl- och anhöriginvandring till Kalmar län. Detta har lett till att trycket på sjukvården ökat kraftigt. Samtidigt har, enligt SCB, utrikes födda i genomsnitt mycket lägre förvärvsfrekvens än inrikes födda, vilket leder till lägre skatteintäkter per invånare. Att den styrande majoriteten i detta läge väljer att utse äldre svenskar som orsak till den skattehöjning som man själv är upphovet till, är tragiskt.
Vi Sverigedemokrater har sedan vårt inval i dåvarande Landstinget i Kalmar län 2010 lagt en mängd förslag för att långsiktigt förbättra rekryteringen och personalförsörjningen i sjukvården. Till dessa förslag hör att i tid utbilda fler AT- och ST-läkare, att rekrytera läkare bland de många svenska läkarstudenter som studerar utomlands och åtgärder för att locka skolungdomar att välja vårdyrkena. I vår regionbudget har vi år efter år lagt satsningar på förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö för sjukvårdpersonalen. Vi vill minska kostnaderna för och effektivisera den icke-vårdnära byråkratin, liksom minska den administrativa bördan för sjukvårdspersonalen.
I en rapport som McKinsey & Company i samarbete med Läkarförbundet släppte i juli, anser en överväldigande majoritet av läkarna i studien att andelen resurser som läggs på lednings- och stabsfunktioner, administratörer och handläggare, borde minska. Man framhäver också att läkare idag lägger alldeles för mycket tid på administration. Samtidigt framhävs behovet av att öka andelen sjuksköterskor och medicinska sekreterare. Dessa resultat bekräftas av den bild vi får när vi är ute på besök i verksamheterna i Region Kalmar län.
Alla de förslag till förändringar som vi sverigedemokrater genom åren lagt i Region Kalmar län har den styrande majoriteten antingen sagt nej till rakt av, eller så har man agerat alldeles för sent. När vi så i april i år ställde kravet att en parlamentarisk kriskommission ska tillsättas i syfte att ompröva prioriteringen av regionens resurser, så försvann också detta bort i den socialdemokratiska dimman av allmän overksamhet.
Det är dags att ge respass åt det S-ledda styret i Region Kalmar län. Vad som istället krävs är handlingskraft, ansvarstagande och att man lyssnar till både medborgarna och professionen inom sjukvården. Framför allt krävs det att man vågar göra de prioriteringar som är nödvändiga: varje skattekrona ska användas för att tillförsäkra medborgarna bästa möjliga sjukvård och service.