Svar till Janne Näsström i VT 29/5
Janne Näsström skriver att djur på cirkus har det bra i Sverige, vi håller inte riktigt med, och det gör nog inte djuren heller. Djurens Rätts kritik mot cirkusar har under de senaste åren främst handlat om de vilda djuren som fortfarande fått hållas på cirkus, så som elefanter och sjölejon. Det finns mycket vetenskaplig evidens kring att de djuren inte kan hållas på optimalt sätt när de hålls på cirkus. Bland annat för att ytor som cirkusar har tillgång till ofta inte ger en tillräckligt bra miljö eller stimulans för elefanter och sjölejon samt att det finns undantag från reglerna gällande rätt sammansättning av sociala grupper. Dessutom blir det höga ljudnivåer på cirkusar oavsett om de är i Sverige eller i andra länder, vilket har visats varit stressande för många olika djurarter, oavsett hur vana de blivit.
Ett annat problem är de återkommande transporterna inom cirkusens verksamhet, djuren är ständigt på resande fot. Visst går det att argumentera för en viss habitueringseffekt för cirkusdjuren då de utsätts för de här transporterna gång på gång, men faktum kvarstår att de inte får ett ordentligt hemområde. Det finns också risker för att djuren stressas utan att visa det. Till exempel kan chaufförer uppleva att djuren är lugna för att de inte låter eller vankar av och an, medan de kan ha en ökad andningsfrekvens vilket är ett tydligt tecken på stress. Djur som är vana vid transporter kan ha upptäckt att det inte lönar sig att lägga energi på att protestera, men fortfarande känna stress inombords.
Tre av fyra svenskar tycker inte att vilda djur hör hemma på cirkus och i förslaget till ny djurskyddslag kom nu äntligen nya regler som förbjuder elefanter och sjölejon från de svenska cirkusarna. Djuren är på väg bort från cirkusverksamheten i Sverige och vi hade gärna sett att regeringens förslag gått längre och bestått i en så kallad positiv lista istället. Det är rimligare att ha en lista över djur som tillåts hållas på cirkus än att lista alla de som inte bör hållas där.
Vi håller med Janne Näsström om att det har genomförts för lite forskning som är relevant för Sverige, men här bör en försiktighetsprincip gälla. Om vi inte vet exakt hur cirkuslivet påverkar djuren i Sverige, men indikationer från andra länder tyder på att det är negativt, varför ska vi då utsätta dem för det? Endast den som tycker att djur finns till för människans nöje kan tycka att det är rimligt.
Mycket av den kritik vi tidigare lagt fram mot cirkusar handlar om ett etiskt förhållningssätt gentemot djur. Är det rätt att träna djur att utföra konster för att tjäna pengar genom en kringflyttande cirkus? Djurens Rätt och väldigt många med oss har kommit till slutsatsen att så inte är fallet eftersom det inte görs på djurens villkor.
Vi hoppas och tror att djur på cirkus är något som hör hemma i historieböckerna.