Bygglovsbefria obemannade butiker på landsbygden

Digitaliseringen har möjliggjort en större efterfrågan på service på landsbygden men framför allt möjlighet att erbjuda det på ett kostnadseffektivt sätt, genom obemannade butiker.

Att kunna handla i obemannade butiker kan öka servicegraden på landsbyden. Men det kräver också att det blir byråkratiskt enkelt att öppna sådana butiker, menar skribenten.

Att kunna handla i obemannade butiker kan öka servicegraden på landsbyden. Men det kräver också att det blir byråkratiskt enkelt att öppna sådana butiker, menar skribenten.

Foto: Björn Lindgren/TT

Debatt2021-09-06 05:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag försenar eller rent av omöjliggör dock bygglovsprocessen etableringen av obemannade butiker helt i onödan. Därför föreslår vi i Moderaterna att obemannade landsbygdsbutiker bygglovsbefrias.

Under lång tid har utbudet av service minskat på landsbygden, bland annat till följd av minskande kundunderlag. Pandemin har dock föranlett något av ett trendskifte, det har blivit vanligare och mer normaliserat att arbeta på distans vilket möjliggör för fler att bo på landsbygden. Därtill har intresset för fritidshus ökat, vilket synts inte minst på prisutvecklingen det senaste året.

Efterfrågan på service på landsbygden är därmed ännu större idag samtidigt som ny teknik möjliggjort lägre kostnader. Digitaliseringen har nämligen banat väg för nya affärsmodeller så som obemannade butiker. Där trygghet skapas och stölder motverkas till exempel genom att besökarna identifierar sig med bank-id. Obemannade butiker är en utveckling som är särskilt viktig just för landsbygden, där det under de senaste decennierna varit svårt att nå lönsamhet för traditionella butiker. Moderaterna vill värna denna utveckling där en hög servicegrad åter blir möjlig också på landsbygden.

Ett av de största hindren för entreprenörer som idag vill öppna obemannade butiker på landsbygden är att det tar lång tid och är komplicerat att få bygglov. Moderaterna föreslår därför att obemannade landsbygdsbutiker ska undantas från såväl bygglovs- som anmälningsplikt givet vissa förutsättningar.

I början av juni presenterades en statlig utredning som bland annat föreslog att komplementbyggnader utan VA på egen tomt utanför detaljplanelagt område ska kunna vara upp till 50 kvadratmeter stora och 4,5 meter i nock. Dessa byggnader måste dock placeras i anslutning till en annan byggnad och får därtill inte användas för näringsverksamhet. Vi föreslår därför att ytterligare en byggnadsform införs, nämligen ”Obemannade landsbygdsbutiker".

Obemannade landsbygdsbutiker bör likt komplementbyggnader få mäta upp till 50 kvadratmeter och inte innehålla VA. Däremot bör dessa få användas för näringsverksamhet och placeras också utanför tomten, till exempel i närheten av en väg där det är enklare för kunder att nå butiken.

Digitaliseringen ger hela landet nya chanser att leva. Låt oss ta tillvara på de möjligheter som bjuds och befria obemannade landsbygdsbutiker från såväl bygglovs- som anmälningsplikt.