Brewitz: "Dags att skrota de kommunala bolagen"

Svar på artikeln "Politiker mer negativa än företagare" den 25 maj.

Lennart Brewitz, Tjustpartiet tror att lösningen för kommunens näringsliv kan vara att skrota vissa av de kommunala bolagen.

Lennart Brewitz, Tjustpartiet tror att lösningen för kommunens näringsliv kan vara att skrota vissa av de kommunala bolagen.

Foto: Mikael Sönne

Debatt2021-06-02 19:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till artikel i Västerviks-Tidningen angående enkät om kommunens företagsklimat.

En kommuns lagstadgade kärnverksamhet består av vård, skola och omsorg. All annan verksamhet är tillval som man i euforiskt nyliberal anda en gång skapat och valt att syssla med. Dit hör kommunala bolag! En del kan tyckas logiska, andra rent av mindre begåvade verksamheter.

I Västervik finns Kommunens Förvaltningsbolag, Tjust Fastigheter AB, Västerviks Bostads AB, Västerviks Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB, Västervik Resort AB, Västervik Biogas AB och Smålandshamnar AB. Alla dessa bolag har kommunala avkastningskrav som ger klirr i kassan hos kommunen. Man sysselsätter i och för sig en del människor, men de skulle nog ha jobb ändå även om verksamheten drevs i privat regi. Men många av kommunens politiker gillar säkert att få lite extrainkomster genom att sitta i bolagens styrelserum och där sippa mineralvatten och känna makten under fingerspetsarna.

Problemet är bara att dessa kommunala bolag konkurrerar med det privata näringslivet, särbeskattar brukare av bolagens tjänster och skapar allmän olust, förtret och färre uppdrag för kommunens företagare. Detta kan nu än en gång ses i Svenskt Näringslivs senaste företagsranking där Västerviks kommun återigen hamnat mycket långt ner på listan.

Så vad göra? Ett radikalt förslag vore att lägga ner de kommunala bolag som inte ägnar sig åt kommunal kärnverksamhet. Satsa på vård, skola och omsorg och på att göra Västerviks kommun till en framtidskommun för näringslivet och för de som bor här. Fler skulle då upptäcka denna välmående kommun och flytta hit!

Problemet är bara att detta inte kommer att hända! Varför då? Jo, för då skulle Västerviks kommun vara tvungen att höja kommunalskatten. Och det vill inget parti göra. Så tyvärr får vi nog dras med denna dåliga näringslivsranking ända tills man kommer till insikt och skrotar flertalet av bolagen.

Ett stalltips vore att kolla in lilla Markaryd som skapat en attraktiv kommun för både företagare och invånare genom ett långt, förtroendefullt och ihärdigt arbete mellan kommunen, kommunala företrädare och duktiga lokala företagare.

I Markaryd finns inga kommunala bolag av Västerviks modell, endast ett fastighetsbolagvars syfte är att främja en allsidig utveckling av näringslivet. Detta fokus gör att det där skapas resurser som senare kan gå till välfärd och skola.

I Svenskt Näringslivs årliga mätning av det lokala näringslivsklimatet placerar sig inte bara Markaryds kommun i topp tio nationellt, utan visar även att kommunens näringslivsklimat förbättrats än mer. Och detta från en redan mycket hög nivå!