Bra om tydliga fakta kan presenteras

Svar på ledaren "Fortsatt skönmålning kring integrationen" den 4 januari.

Förra veckans ledare om integration väckte frågor hos skribenten.

Förra veckans ledare om integration väckte frågor hos skribenten.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2020-01-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänker inte ge mig in i debatten om ”skönmålning” eller inte men blir högst fundersam på hur data redovisas och används. Det är bra om vi försöka presentera tydliga fakta i de olika diskussioner som förs. I detta fall om invandrares arbetslöner. Men vad är det egentligen som redovisas i denna ledare och hur ”står sig” dessa löneinkomster jämfört med alla andra medborgares?

En första fråga blir därför: Vilka har räknats in i jämförelsetalen – 19 procent och 29 procent av vad? Är det alla invandrare – barn, ungdomar, vuxna studerande, sjuka, personer med funktionsnedsättning, pensionärer? 

Nästa intressanta ”factfulness”-fråga blir: Om vi tar fram samma jämförelsegrupp för hela Sveriges befolkning – hur stor andel är det då som har arbetsinkomst på 20 000 kronor per månad efter att haft möjlighet att vara ute i arbetslivet några år? Även det är säkerligen långt från 100 procent för även om vi utgår från att bara jämföra med alla fullt arbetsföra, som inte studerar eller är föräldralediga och dylikt, så kommer vi att upptäcka att det är väldigt många som inte ”kommer upp till” en månadsinkomst på minst 20 000 kr. Detta gäller till och med en hel del heltidsarbetande men framför allt många deltidsarbetande. Det finns ingen minimilön på 20 000 kr!  Sannolikt är det så för många invandrare som för många svenskar att de jobbar mycket men når inte upp till ”minimilönen”.

En tredje fråga: I ledaren antyds att alternativet till arbetslön är bidrag. Visst, men det gäller ju för många andra medborgare också. Även för de som tjänar mer än 20 000 kronor. Det kan handla om bostadsbidrag, barnbidrag, föräldrapenning, sjukersättning av olika slag. Så även det påståendet behöver betydligt tydligare faktaredovisning för att debatten ska kunna bli seriös.

Dessutom är det väl så i invandrarfamiljer, liksom i många familjer i övriga befolkningen, att flera personer delar på familjens försörjningsbehov och att en del familjemedlemmar kan ha betydligt mindre än 20 000 kr i månadsinkomst utan att behöva ”fylla ut” med bidrag för sin försörjning.

Jakob – be Sanandaji, Daunfeldt, Fores och Ruist att reda ut dessa frågor också, så kanske vi kan börja få ett mer allsidigt samtal, som också kan engagera fler att bidra till bra lösningar på problemen med integrationen och jämlikheten i samhället.