Bra och trygg arbetsmiljö ska gälla alla

I måndags var sista dagen för alla lokalvårdarna från Samhall som jobbat i regionen.

Debatt2019-10-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först fick de reda på att Samhall förlorat upphandlingen. Då mådde de väldigt dåligt, var ledsna och oroliga inför framtiden. Sedan fick de besked om att de skulle få gå över till det nya företaget Förenade Service och då blev de lättade. I förra veckan fick jag vetskap om att de inte får vara kvar då det nya företaget tydligen ändrat sig. Självklart är de ledsna och besvikna och jag som ansvarig politiker känner mig som en väldigt dålig arbetsgivare, för det är ju ändå för regionen de arbetar.

Det här är medarbetare som glöms bort i regionens stora vision om att vara en attraktiv arbetsgivare. Den politiska ledningen måste se till att regionen tar ett ansvar för att även upphandlad personal får en bra och trygg arbetsmiljö!

Vi i Vänsterpartiet vill stoppa upphandlingen av lokalvårdare för att istället erbjuda fast och trygg anställning med bra villkor. Ingen, förutom vi politiker som valt det själva, ska behöva ha ont i magen vart fjärde år pga oro över om man har jobbet kvar eller inte. Om inte majoriteten stöder det förslaget måste de kunna garantera att regionen upphandlar arbetskraft från företag som har samma höga arbetsmiljöpolicy som regionen. Den politiska majoriteten bör också se till att i första hand få igenom personalövergång och i sista hand se till att överlämning och avslut sker på bästa möjliga sätt!

Vi uppmanar majoriteten att inte glömma bort dessa medarbetare och att de också har rätt till en trygg och bra arbetsmiljö!