Klimatfrågan kräver hängivet och långsiktigt arbete, med fokus på innovation och effektivitet. Det så kallade Parisavtalet, som nyligen ratificerades av EU, är ett viktigt steg. Avtalet förbinder alla undertecknare att vidta aktiva åtgärder, och sätter upp en ram för fortsatt arbete och framtida avstämningar.
Den kanske viktigaste pusselbiten för att fortsätta ta kliv framåt i klimatarbetet är olika aspekter av effektivitet. Därför blir det extra svårbegripligt när krafter inom EU outtröttligt försöker slå undan benen på effektiva transportsystem, på basis av missriktad strävan efter småskalighet.
EU-reglerna för hur långa lastbilar ska tillåtas vara är ett trätoämne som diskuterats år ut och år in i Bryssel. Lösningen på oenigheten har hittills varit att ge undantag för de länder som avviker. En pragmatisk lösning som samtidigt kommit att ifrågasättas av många.
Sverige tillhör de länder som inser att längre lastbilar kan köra mer gods med färre antal fordon, och därför tillåtit längre lastbilar än många andra länder. Fler länder har följt efter Sverige, som exempelvis Finland, Danmark och Nederländerna. Tyskland, Belgien och Spanien har utfört försöksverksamhet, med lyckat resultat, och överväger nu även de att följa efter.
Längre fordon är effektivare, och sparar in på den sammanlagda bränslekonsumtionen och håller därför nere på CO2-utsläppen. Det finns heller inget som tyder på, vilket kritikerna försöker göra gällande, att längre fordon skulle slita mer på infrastrukturen eller vara inblandade i trafikolyckor i högre grad än andra lastbilar.
Trots entydigt faktaunderlag och vanligt sunt förnuft dyker det regelbundet upp förslag i Europaparlamentet om att förbjuda medlemsländer att tillåta längre lastbilar, när man snarare borde uppmuntra fler att följa efter det svenska exemplet.
Ett aktuellt exempel är en logistikrapport från Transportutskottet, där jag är ersättare, där den spanske socialisten Inés Ayala Sender försöker smyga in en skrivning om totalförbud mot de längre lastbilarna. Jag har i ett ändringsförslag föreslagit att denna skrivning stryks ur rapporten.
Vi är i stort sett alla överens om att vi måste minska utsläppen av växthusgaser. Detta gäller självfallet även transporter och tunga fordon. Visst är bränsleeffektivisering och nya drivmedel vägen framåt. Men det hindrar inte att enkla och kostnadseffektiva lösningar är mindre relevanta. Att tillåta långa lastbilar är en sådan lösning.
Europeisk, liksom svensk, lagstiftning bör bygga på fakta och kunskap. Givetvis kan man komma till olika slutsatser, och väga fakta och fördelar på olika sätt. Men förslag som enbart är baserade på känsloargument och prestige bör stoppas.