Jag vill replikera Carl Magnus Mårhedens inlägg om kommunekonomin (13/10). Jag påstår inte ”Västervik Resort blöder just nu”, jag citerade Västerviks Posten den 24/9. Det är väl fullt normalt att man reagerar när man läser sådana rubriker i tidningen.
Det är bra att ni lämnar information om varför Västervik Resort vill låna mera pengar, för det har ju inte framkommit tidigare i media. Men varför har inte investeringsbidraget från EU betalats ut om man fått det beviljat? Ni glömde dock berätta att 2013 så inkasserad bolaget drygt elva miljoner kronor från Migrationsverket.
Det kan väl inte vara felaktigt att skriva att kommunkoncernen har en extern låneskuld på 1 930 miljoner kronor per 30 september, när det står så i finansrapporten. Västerviks Kommun Förvaltning AB är ju moderbolag och de andra bolagen är helägda dotterbolag.
Min bedömning är att kommunen som helhet har en för hög upplåning och detta baserar jag på vad som har hänt sedan 2012, tiden dessförinnan kommer senare.
Det finns ju en anledning till att ”Jalkteg lyfter också upp 2011 års underskott”. De åtgärder man vidtog, såsom kraftfulla besparingar i kommunens kärnverksamheter och vad det kan få för framtida konsekvenser det vet vi inte idag.
Att man återställt underskottet är ju bra och att man också har lyckats avsätta ytterligare drygt 50 miljoner kronor till den så kallade resultatutjämningsreserven. Men vart kommer då alla dessa pengar ifrån?
Varför hade vi så mycket pengar innestående hos AFA? Någon effekt eller konsekvens måste ju ett sådant uttag ändå få? Det man sedan ytterligare gör för att stoppa en ekonomi i fritt fall är att sälja tomträtter! Varför har man inte gjort detta tidigare, då det verkar vara fördelaktigt för kommunen att göra så. Innebörden är att man får mindre intäkter från tomträttsavgälder samt att kapitalkostnaderna minskar.
Slutligen så skulle det vara intressant att få veta om något kommunalt bolag har satt igång några nya projekt i kommunen efter den 14 september. Vem har i så fall tagit beslut om detta?