Bra att så många i Kalmar län är nöjda med sitt leende

Fler än åtta av tio i Kalmar län är nöjda med sitt leende, det är tredje högst andel i landet. Det visar en Sifoundersökning som vi på Operation Smile har låtit göra. Det gläder oss, då vi vet hur avgörande leendet kan vara för hur man blir bemött av andra, skriver Annika Billing, generalsekreterare på den medicinska hjälporganisationen.

Invånarna i Kalmar län är mer nöjda med sitt leende än de flesta andra, visar en undersökning som Operation Smile låtit göra. Författaren till debattartikeln uppmanar till att visa upp ett leende i ännu högre grad.

Invånarna i Kalmar län är mer nöjda med sitt leende än de flesta andra, visar en undersökning som Operation Smile låtit göra. Författaren till debattartikeln uppmanar till att visa upp ett leende i ännu högre grad.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-07-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drygt åtta av tio i Kalmar län, 84 procent, uppger att de är nöjda med sitt leende. Motsvarande andel för svenskarna generellt är 79 procent. Kvinnor är den grupp som är mest nöjd med sitt leende: Bland kvinnor över 65 år är nästan nio av tio, hela 86 procent, nöjda med sitt leende. För män är det åldersgruppen 30–49 år som är mest nöjd med sitt leende, 78 procent har svarat att de är nöjda.

Operation Smile erbjuder kostnadsfria operationer till barn som föds med allvarliga ansiktsmissbildningar. Utan en operation är det stor risk att barn med läpp-käk-gomspalt dör av undernäring eftersom de inte kan suga och därmed inte amma. Om de överlever, tvingas de ofta leva ett liv i utsatthet på grund av sitt utseende. Alltför många barn behandlas som mindre värda och trakasserier gör att barnen ofta stannar hemma från skolan.

Sedan Operation Smile grundades 1982 har vi utfört mer än 300 000 operationer. Vi vet vad en operation betyder. Ett nytt leende gör att barnen blir bemötta på ett helt annat sätt och de får en möjlighet att leva ett liv som alla andra. En operation som ofta inte tar mer än en timme kan förändra ett helt liv.

Ett leende har många, både stora och små, positiva effekter. Precis som andra känslor smittar även glädje. Forskning från Uppsala universitet visar att när vi ler mot någon är det större chans att den personen ler tillbaka mot oss. Om du känner dig glad – visa det eftersom det sprider sig och skapar en känsla av samhörighet. Din glädje muntrar helt enkelt upp människorna i din närhet.

Ditt leende kan dessutom göra dig själv gladare. Studier visar nämligen att man kan bli på bättre humör av att le, men också att effekten försvinner om man tvingas le. Ta därför chansen att le och skratta när du får lust till det.

Sedan coronapandemin tog världen i sitt grepp har många haft färre anledningar att le. Därför är det hoppingivande att så många är nöjda med sitt leende. Vi på Operation Smile tycker att alla leenden är vackra och vi vill uppmuntra människorna i Kalmar län att visa upp sina leenden ännu mer framöver – leenden gör skillnad.