Bra att debatten om palliativ vård i Västervik fortsätter

Kristdemokraternas Maud Ärlebrant skriver om vikten av det finns en palliativ avdelning på Västerviks sjukhus.

Kristdemokraternas Maud Ärlebrant skriver om vikten av det finns en palliativ avdelning på Västerviks sjukhus.

Foto: Kollage

Debatt2024-04-23 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På torsdag har regionfullmäktige sammanträde. En av frågorna som ställs till den politiska majoriteten är när den palliativa avdelningen på Västerviks sjukhus åter kan öppnas. Frågan har tidigare ställts av bland andra mig själv och min partikollega Chatrine Pålsson Ahlgren. 

Det har snart gått två år sedan den palliativa enheten på Västerviks sjukhus stängdes. Anledningen till nedläggningen sades vara personalbrist. Det påstås att målet är att återöppna enheten, men inga tjänster finns utannonserade, vilket väcker en del frågor. Dels om hur den påstådda rekryteringen går till men dels också kring hur stort engagemanget i frågan är från den politiska majoriteten. 

Palliativ vård är vård i livets slutskede. Dåvarande landstingsfullmäktige tog redan 2006 beslut om att inrätta palliativa vårdplatser i Västervik. Det dröjde dessvärre ett antal år innan dessa öppnades, men det skedde till sist under förra mandatperioden. Men sedan stängdes den, trots att behoven finns. Det fanns en löpande kommunikation mellan närstående, den sjuke, kommunens hälso- och sjukvård och den palliativa enheten. I dag saknas den kopplingen.Kristdemokraterna välkomnar därför att frågan om öppnande av avdelningen fortsätter ställas. 

Vi i Västervik behöver en palliativ enhet – likt den som finns i Kalmar – för tryggheten och säkerheten när det fruktansvärda händer och vi behöver vård i livets slutskede.

Maud Ärlebrant (KD)

Ledamot i Regionstyrelsen samt Regionfullmäktige